Шведський журналіст розповів про ностальгію кримчан за “совком”

Шведський журналіст розповів про ностальгію кримчан за “совком”

Укрінформ
Шведський журналіст, кореспондент "Сюдсвенска Дагбладет" Калле Кнійвіль, який побував в анексованому Криму, вважає, що велика кількість мешканців півострова страждають від імперського синдрому і мали ностальгію за радянськими часами.

Таку думку Кнійвіль висловив на прес-конференції в Укрінформі.

"Багато мешканців Криму, з якими я спілкувався, говорили про те, що мешкаючи у Криму вони нічого не знали про сучасну Росію. Росія для них асоціювалася з Радянським Союзом, і вони думали, що якщо  будуть зараз у Росії, то повернуться у хороший Радянський Союз", - сказав журналіст.

Він пояснив, що опинився у Криму одразу після анексії і потім світ побачила книга "Крим наш. Повернення імперії". Головною тезою книги її автор називає те, що усі опитані ним кримчани хотіли одного – кращого життя. От тільки шляхи досягнення цієї мети вони бачили по різному.

Водночас журналіст упевнений, що думка багатьох мешканців півострова щодо яскравих перспектив суттєво змінилася у реаліях сьогодення.

Що ж стосується Росії, то у цій державі захоплення Криму, скоріш за все, також розглядалося як шанс посилити себе, адже імперський синдром тут яскраво виражений. «Велика держава і якщо нас не поважають у світі, то хоча б боятися будуть - це популярний аргумент у Росії нині», - додав журналіст.

В Україні, додав Калле Кнійвіль, у першу чергу анексія Криму вплинула зміною ставлення до росіян. "Можна було по-різному обговорювати відносини України та Росії, в який бік можна дивитися, але після цього дуже важко легітимним політикам в Україні поговорити про те, що Україна має співпрацювати з РФ, бо Росія захопила частину території Україні і як тепер можна буде співпрацювати?", - сказав журналіст.

Читайте також: Колишній кримський депутат звинувачується у держзраді

Кореспондент "Сюдсвенска Дагбладет" Калле Кнійвіль за останні роки написав три книжки (трьома мовами: шведською, фінською та есперанто) про країни колишнього Радянського Союзу, перша з яких – "Люди Путіна" – отримала у Фінляндії престижну нагороду як найкраща фахова книга 2014 року. 

"Крим наш" – друга книжка автора, яка побачила світ у 2015 році, в першу річницю анексії Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-