Окупанти покарали у Криму 256 осіб за мирні збори – правозахисники

Окупанти покарали у Криму 256 осіб за мирні збори – правозахисники

Укрінформ
За період з часу анексії Криму і до сьогоднішнього дня окупаційні суди ухвалили щодо кримчан 268 вироків, які порушують права людини. За так звані несанкціоновані мирні збори 235 осіб заплатили штрафів на суму майже 3 мільйони рублів.

Про це у п'ятницю на прес-конференції в Києві "Окупований Крим без права на протест" розповів аналітик Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За період з 2014 року по осінь 2017 року нами було зібрано інформацію про 268 вироків, за якими 256 осіб покарано різними методами. Це штрафи, обов'язкові роботи й адміністративні арешти. З них 235 постанов судів винесли покарання у вигляді штрафів", - повідомив Сєдов.

При цьому, загальна сума штрафів, оголошених окупаційними судами у Криму, становила 2 млн 942 тис рублів.

"З урахуванням того, що середня заробітна плата за даними мінстату 19 тисяч рублів, виходить, що люди вимушені віддавати як мінімум місяць своєї роботи на оплату цих штрафів. Максимальна сума штрафів за деякими справами досягала 150 тисяч рублів", - зазначив аналітик.

Окрім цього, повідомив він, підраховано загальну суму днів за адміністративними арештами.

"Загальна сума днів, за якими люди були позбавлені свободи за постановами судів, 128 діб. А одна з постанов про примусові цивільні роботи зобов'язала до цивільних робіт від 20 до 40 діб", - додав експерт.

За його словами, окрему групу становлять справи, "які стосуються прояву своєї української або кримськотатарської ідентичності".

Читайте також: ЄСПЛ ще не виніс жодного рішення щодо Донбасу і Криму - Лутковська
"Наприклад фотографування з українським прапором, а також справи, за якими постійно притягають за участь в акціях, присвячених річниці депортації кримськотатарського народу. За те, що родичі виходять, щоб просто дізнатися, що відбувається, коли проходять обшуки, наприклад, у рамках справи Хізб ут-Тахрир, їх теж затримують і притягають до відповідальності", - зазначив Сєдов.

Він також розповів про випадки переслідування євангелістів, кришнаїтів й "обурених діями адміністрації у Криму".

"Наприклад двох жінок пенсійного віку притягнули до відповідальності за те, що вони знаходилися у дворі серед жителів будинку, де три дні не було електрики й вони були цим обурені. Одну з жінок притягнули до обов'язкових цивільних робіт, іншу - оштрафували за те, що вона гуляла там у дворі зі своїм онуком", - розповів Сєдов.

У цілому, вважає він, проаналізована інформація показує, що "влада" у Криму притягає до відповідальності за будь-який мітинг, не санкціонований владою, незалежно від того, яку політичну позицію займають люди, але рішення "суду" при цьому залишаються за рамками права.

В їхньому списку є рекордсмени-судді, що зібрали найбільші штрафи за статтями про несанкціоновані мирні збори у Криму.

"Деякі судді, наприклад Герман Атаманюк, виніс 16 постанов, загальна сума штрафів за якими досягає 300 тисяч рублів", - повідомив він, підкресливши, що на кожного "суддю" так званого Верховного суду Криму доводиться по кілька сотень тисяч рублів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-