Справа 26 лютого: “суд” Криму не дозволив портретну експертизу

Справа 26 лютого: “суд” Криму не дозволив портретну експертизу

Укрінформ
У середу в окупованому Криму було продовжено так зване судове засідання у "справі 26 лютого", у рамках якого Мустафа Дегирменджи й Алі Асанов, які знаходяться під підпискою про невиїзд, обвинувачуються в участі в масових заворушеннях під час мітингу в Сімферополі 26 лютого 2014 року.

Про це у відеоповідомленні, розміщеному на сторінці у Facebook Бекіра Умерова, розповів адвокат Едем Семедляєв.

"У справі "26 лютого" був допитаний свідок, член Меджлісу Енвер Куртієв. Він також свідчив, як і попередні свідки, що масових заворушень не було, що наших підзахисних він не знає і на мітингу їх не бачив. Що члени Меджлісу жодних вказівок людям не давали: здійснювати якісь масові заворушення, організовувати бійки, прориватися у будинок Верховної Ради", - повідомив Семедляєв.

За словами адвоката, під час засідання "суду" він заявив клопотання про необхідність проведення експертизи з метою з'ясування: чи дійсно на відео, що свідчить про винуватість його підзахисного, зображений Алі Асанов або це схожа на нього людина.

"Я заявив клопотання про проведення портретної габітоскопічної експертизи моєму підзахисному, оскільки на доказ його провини слідство надало два відеозаписи, де нібито Алі Асанов завдає удар потерпілому Івкіну, але ні впізнання, ні експертизи, яка б засвідчила, що на відеозаписі Алі Асанов, слідство не провело", - розповів Семедляєв.

Читайте також: Справа 26 лютого: свідки не бачили масових заворушень на мітингу 2014 року

Проте, заявив він, "суддя відмовив у цьому клопотанні, вказавши на те, що ця експертиза не є обов'язковою для кримінальних справ".

"Тому для нас, швидше за все, так і залишиться загадкою, хто ж на цих відеозаписах, Алі Асанов чи схожа на нього людина", - резюмував адвокат, додавши, що наступне засідання відбудеться 23 жовтня о 14.30.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні, 18 жовтня в "суді" м.Сімферополя вже виступили троє свідків захисту, які свідчили, що у Меджлісу кримськотатарського народу "ніякого злочинного плану масових заворушень не було", навпаки, організатор заходу, Меджліс, вжив "вичерпних заходів для підтримки громадського порядку".

Нагадаємо, фігуранти "справи 26 лютого" Мустафа Дегерменджи й Алі Асанов знаходяться під домашнім арештом з 6 квітня 2017 року. Раніше їх тримали у Сімферопольському СІЗО. Групу кримськотатарських активістів, які брали участь у мітингу підтримки територіальної цілісності України, почали судити в 2015 році за "участь у масових заворушеннях". У "справі 26 лютого" також проходив заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз, який отримав восьмирічний строк у колонії загального режиму. Його звинуватили в організації масових заворушень. Крім того, у цій справі проходила група "інших осіб" у складі п'яти осіб: Ескендера Кантемірова, Талята Юнусова, Ескендера Ємірвалієва, Арсена Юнусова й Ескендера Небієва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-