Чубаров назвав пропозицію Земана про

Чубаров назвав пропозицію Земана про "продаж" Криму образливою

Укрінформ
Нардеп України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що пропозиція президента Чехії Мілоша Земана щодо скасування антиросійських санкції та вирішення кримського питання шляхом виплат компенсації Україні є неприйнятною і образливою.

Про це Чубаров сказав під час дискусії "Крим - три роки після", яка проходить у рамках "Форуму 2000" у столиці Чехії Празі, повідомляє Крим.Реалії (відео).

"Одна з версій щодо пана Земана - він залежний від Москви, друга версія... він хоче вирішувати проблеми з майбутніми виборами президента шляхом відвернення уваги на якісь проблеми, які чеського виборця менше хвилюють. Його пропозиція (про Крим - ред.) не те що неприйнятна, вона є образливою", - сказав Чубаров.

Він також закликав чеських політиків засудити подібні висловлювання Земана.

Читайте також: Чехи надсилають письмові вибачення за слова свого президента про Крим

Президент Чеської Республіки Мілош Земан 10 жовтня у Парламентській асамблеї Ради Європи сказав, що вважає анексію Криму Росією «завершеною справою», та запропонував вирішити кримське питання за допомогою компенсацій Україні.

Земан уточнив, що компенсація може бути «у фінансовій формі, нафтою і газом».

Міністерство закордонних справ України висловило своє обурення відносно висловлювань чеського президента.

Мілош Земан відомий своєю проросійською позицією і прихильністю до президента Росії Володимира Путіна. Він вже неодноразово, заявляючи про незаконність окупації Росією українського Криму, виправдовував захоплення півострова Москвою і закликав Україну та світ змиритися з цим, а також виступав проти санкцій відносно Росії.

Але у Чехії, за Конституцією, зовнішня політика є прерогативою уряду, а не президента. Нинішній уряд Чехії дотримується міжнародної позиції щодо агресії Росії проти України та скоординованої позиції Євросоюзу, зокрема, не визнає анексії Криму і заявляє, що знімати санкції поки неможливо.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконною та засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-