Російський

Російський "Меморіал": вирок Чийгозу - неправосудний і необґрунтований

Заява
Укрінформ
Правозахисний російський центр "Меморіал" вважає неправосудним і необґрунтованим вирок підконтрольного Кремлю кримського суду одному з лідерів кримськотатарського національного руху Ахтему Чийгозу і вимагає його негайного звільнення.

Про це йдеться в заяві організації.

"Ми обурені цинічною жорстокістю російського суду, який ухвалив такий суворий вирок - вісім років колонії загального режиму - у справі, суть і подробиці якої свідчать про широкомасштабну фальсифікацію доказів під час слідства і навмисну невірну кваліфікацію складу злочину. Доказами вини Чийгоза стали фактично виключно покази засекречених або явно зацікавлених свідків", - йдеться в заяві.

Правозахисники звертають увагу на грубі порушення міжнародного і російського права, допущені російським слідством у "справі Чийгоза", і наголошують на вибірковості кримінального переслідування Чийгоза та інших фігурантів "справи 26 лютого".

Читайте також: Біля генконсульства РФ у Одесі пікетувальники повісили опудало Путіна

Заявлено, що правозахисний центр "Меморіал" "вважає Ахтема Чийгоза політв'язнем і вимагає його негайного і безумовного звільнення і припинення кримінального переслідування".

Раніше правозахисний центр "Меморіал" у Росії визнав політв'язнями фігурантів "справи 26 лютого" - Ахтема Чийгоза, Алі Асанова і Мустафу Дегерменджі.

Як повідомлялося, 11 вересня підконтрольний Росії "Верховний суд" в окупованому Криму ухвалив вирок заступнику Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу - вісім років позбавлення волі в колонії загального режиму. Після цього адвокат Полозов і його підзахисний подали апеляційні скарги на цей вирок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-