Кримськотатарська автономія: Чубаров розповів про плани і досягнення

Кримськотатарська автономія: Чубаров розповів про плани і досягнення

Ексклюзив
Укрінформ
Робоча група Конституційної комісії при Президенті підготує проект змін до Основного закону в частині автономії Криму до кінця вересня.

Про це сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров (фракція «Блок Петра Порошенка») у коментарі кореспондентові Укрінформу.

«До кінця вересня ми маємо зобов'язання і маємо вже остаточно розглянути пропозиції (щодо змін до Конституції - ред.), щоб їх спрямувати Президенту», - сказав Чубаров.

Він нагадав, що робоча група, членом якої він є, була створена у травні в складі Конституційної комісії і займається підготовкою змін до статей 134-139 розділу 10 Конституції, і ця робота проводилася системно.

Читайте також: Міжнародні організації мають проявити рішучість щодо Росії - Чубаров

«Буквально завтра (6 вересня - ред.) збирається чергове засідання робочої групи», - повідомив Чубаров.

За його словами, нині члени групи обговорюють проект змін до Конституції щодо створення Кримської автономії на основі права кримськотатарського народу на самовизначення у складі Української держави. Глава меджлісу підкреслив: усі члени групи єдині в тому, що в Конституції має бути розділ щодо Кримськотатарської автономії.

«Інше питання - яке має бути наповнення, визначення Кримськотатарської автономії, і як це має бути оформлено юридично», - зауважив депутат. 

Чубаров зазначив, що більшість членів робочої групи сходяться на тому, що в Конституції має бути передбачений представницький орган, який буде управляти Кримською автономією.

«У нас є щодо назви цього органу різні підходи: дехто вважає, що має бути залишена та назва, яка є, інші - вважають, що в назві має бути слово «кримськотатарської», - пояснив Чубаров. 

Крім того, за його словами, більшість у групі вважає, що цей орган має бути однопалатним парламентом із чітко виписаними квотами представництва кримськотатарського народу.

«Має бути нормами забезпечене гарантоване і ефективне представництво корінного народу в представницькому органі автономії», - підкреслив глава меджлісу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-