Військові експерти попередили про загрози, які несе для України Керченський міст

Військові експерти попередили про загрози, які несе для України Керченський міст

Заява
Укрінформ
Будівництво Росією моста через Керченську протоку створює нові загрози для національної безпеки України, адже перекриття протоки після встановлення залізничної арки обмежить рух українських суден і завдасть збитків українським портам.

Про це йдеться в опублікованій у середу заяві Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння.

"Українська держава має усвідомити значення виключної морської економічної зони як важливого елементу свого суверенітету. Це питання набуває особливої ваги у зв’язку з новою загрозою для національної безпеки України, яку становить будівництво Росією мостового переходу в окупований нею Крим", - йдеться в заяві ЦДАКР.

У документі підкреслюється, що раніше політичне керівництво РФ та представники компаній, що задіяні на будівництві Керченського моста, заявляли, що цей об’єкт не вплине на свободу мореплавства в Чорному і Азовському морях та, відповідно, на товарообіг в азовських портах України – Маріуполі та Бердянську. Проте насправді Москва встановила суттєві обмеження за габаритами суден, які проходитимуть Керченською протокою після встановлення залізничної арки.

"Наприклад, у зв’язку висотою арки над рівнем моря в 35 метрів надводний габарит судна має бути не більше 33 метрів. Це виключає проходження протокою суден типу Panamax – їх надводний габарит становить 37,5 метра. Підрахунки українських експертів свідчать, що збитки українських портів лише через це обмеження становитимуть величезні цифри. У випадку Маріуполя це близько 25-30% усієї портової перевалки! Наприклад, під ризиком стають поставки близько мільйона тонн чавуну на рік за контрактами з американськими замовниками", - заявляють автори документа.

Крім цього, йдеться у заяві, Росія запровадила односторонні перекриття протоки у зв’язку з роботами зі встановлення арки.

"Слід зазначити, одна доба стоянки судна перед протокою в очікуванні відкриття проливу оцінюється в 20 тисяч доларів США. Враховуючи щоденний трафік суден через протоку на рівні 70-90 суден на добу, неважко підрахувати збитки, які прямо впливають на ціну фрахту та економічну привабливість регіону в цілому", - вважають експерти.

На їхню думку, Україна має відреагувати на нові загрози з боку Росії.

"Серед першочергових дій доцільно: детально поінформувати послів західних держав щодо ситуації з протокою – міжнародне ком'юніті повинно чітко усвідомлювати спектр можливих негативних наслідків односторонніх дій Москви", - вважають у ЦДАКР.

Читайте також: Росія знову перекриває Керченську протоку

Крім того, необхідно розглянути це питання на засіданні РНБО із залученням представників причетних міністерств та відомств та виробити дорожню карту адекватних дій та забезпечити її виконання, вважають автори заяви.

Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння  — неурядова громадська дослідницька організація, створена у 1999 році з метою сприяння розвитку та поглибленню демократизації українського суспільства шляхом розповсюдження загальноприйнятих у світі норм громадського контролю за силовими структурами, дослідження процесів роззброєння та озброєння, ефективної конверсії підприємств ВПК України.

Фото: РІА Новости

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-