Amnesty вимагає від РФ звільнити затриманого в Криму 76-річного пікетувальника

Amnesty вимагає від РФ звільнити затриманого в Криму 76-річного пікетувальника

Укрінформ
Росія повинна негайно звільнити 76-річного кримськотатарського активіста Сервера Караметова, якого затримали за проведення одиночного пікету на підтримку переслідуваних кримських татар.

Про це заявляє Amnesty International Україна.

"Арештовувати літню людину зі слабким здоров’ям і кидати її за ґрати через плакат - черговий приклад безперервної кампанії російської влади з придушення мирного активізму кримськотатарської громади", - наголосила виконавча директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

За її словами, цей випадок уособлює тривале жорстоке переслідування кримськотатарських активістів.

Читайте також: У Криму оскаржують 10-добовий арешт пенсіонера за одиночний пікет

"Сервер Караметов повинен бути звільнений негайно і беззастережно", - підкреслила представниця Amnesty.

Караметов був засуджений напередодні до 10-денного адміністративного арешту за те, що проводив пікет на підтримку в’язня совісті Ахтема Чийгоза та інших жертв політично мотивованих переслідувань. Одиночна акція проходила перед будівлею Верховного суду Криму, який діє під контролем де-факто влади окупованого регіону.

На відеозаписі арешту від 8 серпня видно, як літнього чоловіка, який тримає рукописний плакат, затримують і садять до авто відразу четверо поліцейських. Наступного дня увечері Залізничний районний суд Сімферополя визнав Караметова винним у непокорі «законним вимогам» співробітників поліції.

Крім цього, Караматова оштрафували на 10 000 рублів за порушення закону про мітинги. 

Караметову стало зле в залі суду і йому довелося викликати «швидку допомогу». За словами адвоката, його клієнт страждає на хворобу Паркінсона і може втратити можливість отримувати життєво важливі ліки під час утримання під вартою.

Ахтем Чийгоз, якого закликав звільнити Караметов, є заступником голови Меджлісу кримсько-татарського народу, забороненого в Росії як «екстремістська» організація. Чийгоза затримали у січні 2015 року за сфабрикованими звинуваченнями в організації «масових заворушень» 26 лютого 2014 року під час протестів напередодні російської окупації і анексії Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-