Померла мати політв’язня Ахтема Чийгоза

Померла мати політв’язня Ахтема Чийгоза

Укрінформ
Померла Аліє Чийгоз, мати заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

Про це повідомив журналіст Антон Наумлюк у Facebook.

"Померла Аліє Чийгоз, мама Ахтема Чийгоза", - написав він.

Як повідомляв Укрінформ, раніше захист і МЗС України вимагали від окупаційної "влади" Криму дозволити незаконно заарештованому Чийгозу побачитися зі смертельно хворою матір'ю. Судді відповіли відмовою, а російський омбудсмен запропонувала помираючу матір політв’язня привезти в СІЗО для зустрічі з сином.

Чийгоза 20 червня все ж привезли в Бахчисарай, щоб він міг попрощатися з матір'ю.

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зазначив, що захист домагатиметься забезпечення права Чийгоза бути присутнім на похороні матері.

"З метою забезпечення можливості Ахтему Чийгоз проводити маму в останню путь і брати участь в дженазе (похороні), адвокати не виключають звернення до Європейського суду з прав людини відповідно до правила 39 Регламенту", - написав Чубаров, нагадавши, що згідно з мусульманськими звичаями покійну має бути поховано сьогодні до заходу сонця.

Читайте також: Полозов закликав ПАРЄ прийняти резолюцію для негайного звільнення Чийгоза

Ахтем Чийгоз був затриманий у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею ВР АРК 26 лютого 2014 року. Того дня, напередодні захоплення півострова російськими військовими, проукраїнські мітингуючі вимагали відміни позачергової сесії кримського парламенту, депутати якого збиралися приймати сепаратистські рішення. Проукраїнським активістам протистояли проросійські, у тому числі з партії "Русское единство". "Справу Чийгоза" російський суд розглядає у рамках "справи 26 лютого". Суд розділив її на два окремі виробництва - відносно заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і відносно двох інших фігурантів процесу - Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі, які нині відпущені з СІЗО під підписку про невиїзд. Чийгоза звинувачують в організації масових безпорядків, а Дегерменджі і Асанова - в участі в них.

Фото: Антон Наумлюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-