Постанова №1035 порушувала і українське, і міжнародне законодавство - юрист

Постанова №1035 порушувала і українське, і міжнародне законодавство - юрист

Укрінформ
Постанова Кабміну №1035 порушує не лише національне законодавство України, але і міжнародні правові акти про право на власність, на вільне переміщення і вибір місця проживання. 

Про це у п'ятницю на прес-конференції в Укрінформі заявила юрист, що є позивачем у справі про скасування цієї постанови, Юлія Лісова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Суд погодився з нашими аргументами і вказав, що крім того, що було порушене конституційне право громадян - не бути дискримінованими, мати право на розпорядження своєю власністю і вільно переміщатися, але і, що важливо, навів посилання на Європейський суд, статтю 1 Протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини на можливість мирно володіти і розпоряджатися своєю власністю", - зазначила Лісова.

За її словами, такі права, як право на вільне переміщення, вибір місця проживання і розпорядження своєю власністю, є абсолютними і обмежити їх держава може тільки з метою національної безпеки. 

"Але яку національну безпеку я можу порушити під час перевезення мікрохвильової печі та пилососа? Уряд у свою чергу в суді також не зміг обгрунтувати забезпечення національної безпеки введенням таких обмежень", - підкреслила Лісова.

На її думку, саме жителі окупованого Криму, на території якого вона мешкала до 2014 року, зазнали легітимізації уряду.

"Ми розуміємо, що особа, яка вирішила переїхати, наприклад, з Херсона до Івано-Франківська, не обмежена у тому, що взяти на нове місце проживання, а кримчани могли взяти тільки 24 предмети, які були вказані у Митному кодексі у не дуже вдало підібраному списку", - зазначила Лісова.

Вона додала, що нині громадянам, які намагаються провезти свої речі через адміністративний кордон з окупованим Кримом, не вдається це зробити навіть після скасування дискримінаційної постанови.

"Митники продовжують чинити перешкоди у провезенні речей і, озвучуючи свою позицію, говорять про те, що їм нічого невідомо, або, що нічого не зміниться, поки у них не буде інструкції", - повідомила юрист.

"Мені як юристові незрозумілі причини, за якими у правовій державі може не виконуватися рішення суду, що набрало чинності. Я дуже сподіваюся, що спільними зусиллями правозахисників, уряду, зокрема, профільного міністерства у найближчому майбутньому будуть вжиті заходи, які знайдуть вирішення, і ця проблема врегулюється з урахуванням інтересів громадян і держави", - резюмувала Лісова.

Раніше Укрінформ повідомляв, що 14 червня 2017 року Апеляційний суд Києва визнав незаконним п. 1 Постанови Кабінету міністрів України від 16 грудня 2015 року №1035 про обмеження постачань окремих товарів до окупованого Криму з материкової території України та до материкової Україну з Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-