Відмова від Криму зруйнувала б Україну зсередини - журналіст

Відмова від Криму зруйнувала б Україну зсередини - журналіст

Укрінформ
Україна ні в якому разі не повинна відмовлятися від Криму - це найгірша позиція, вона може зруйнувати саму Україну.

Про це в онлайн-інтерв'ю порталу liga.net на тему: "Хто господар Криму" заявив журналіст Айдер Муждабаєв.

"Коли в Україні вважають, що кримчани зрадники і про Крим потрібно забути - це найжахливіша позиція, яка може бути. Це означає заплющити очі, відвернутися від своїх громадян, які там перебувають в реальній небезпеці і яких витискають звідти. Тому позиції - кримчани погані і давайте їм не допомагатимемо - не можна допускати. Це означає зсередини зруйнувати і розірвати Україну. Якщо таке ставлення буде - це кінець. Україна тоді не зможе нічого повернути і стати нормальною європейською державою", - сказав Муждабаєв.

Як вважає журналіст, у Криму ніколи не було масового політичного руху за приєднання Криму до Росії, за винятком "трьохсот бабусь, яким перераховували гроші з Кремля через російське консульство за те, щоб вони виступали проти НАТО" і усі опитування, зокрема за 2012 рік показували, що "кримчани не хочуть нікуди з України".

До того ж, зазначив Муждабаєв, коли він востаннє був у Криму у березні 2014 року, там проходили масові демонстрації за Крим у складі України.

"Востаннє я був в Криму 8 березня 2014 року. Тоді там проходили масові демонстрації за Крим у складі України. Їх просто в Росії не показували, а тут про це забули. Найбільший мітинг у Криму був за Україну, а так званих російськомовних активістів, а точніше солдатів переодягнених звозили із Севастополя, щоб створити масовку у Сімферополі", - заявив журналіст.

За його словами, сьогодні у Криму навіть ті, у кого були ілюзії щодо Росії, хочуть повернення Криму до України.

"Зараз у Криму навіть таксисти, які люблять обмотувати ікони гергієвською стрічкою, навіть вони познімали ці стрічки і кажуть: "За України ми жили краще". І це об'єктивно очевидно. Усі активні прибічники російського світу у Коктебелі та інших містах виходять на площі та кричать: "Путін, врятуй". А у Севастополі жінка на мітингу кричала: "Навіщо ви нас завоювали, якщо ви нічого не робите?". Навіть ті, у кого були ілюзії, вони минули. І якщо зараз віч-на-віч запитати у нормальних людей у Криму, які не брали участь в окупації, у пресуванні, де б вони хотіли жити, вони дадуть відповідь: "В Україні". У цьому жодних сумнівів немає - більшість хочуть жити в Україні", - заявив Муждабаєв, зазначивши, що причини для того не лише економічні.

"Там ціни у три рази вищі, ніж у Києві. Там керівники, прислані з Росії, відкрито сміються над місцевими жителями і умовні російськомовні розуміють, що їх просто "кинули" і вони себе відчувають військовополоненими. Протестувати не можна, усіх заарештовують, залякують, заводять кримінальні справи", - пояснив журналіст.

І якщо, на його думку, завтра у Криму вивісять українські прапори, "обурюватися ніхто не стане".

"Якщо раптом так вийде, що якщо завтра вранці усі російські прапори там зміняться на українські, то, по-перше, ніхто обурюватися не стане, а по-друге, через деякий час просто почнуться народні гуляння, тому що Росія так всіх задовбала вже", - зазначив журналіст.

Відповідаючи на запитання, "Що буде з людьми?", він сказав що "з людьми буде щастя, у них все буде добре", а "підуть лише ті, хто реально був окупантом і хто на них працював, саджаючи людей до в'язниці".

"Усі інші залишаться і все у них буде нормально, а усі казки про "бандерівців" та "різанину" він назвав "нісенітницею собачою".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-