Меджліс у День пам'яті жертв депортації проведе вечір-реквієм

Меджліс у День пам'яті жертв депортації проведе вечір-реквієм

Укрінформ
В Укрінформі презентували комунікаційну кампанію, приурочена до Дня пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу. 

Озвучено також скорботні заходи, які відбудуться 17 і 18 травня в Україні, в тому числі й Криму, повідомляє кореспондент Укрінформу.  

"18 травня о 12 годині по всій території України, у тому числі в Криму, відбудеться подання звукового сигналу з хвилиною мовчання на знак пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. У Криму ми також закликали народ вийти на вулиці і провести молебень біля своїх будинків, а також покласти квіти до пам'ятних місць, встановлених для вшанування пам'яті жертв депортації", - повідомив голова оргкомітету з проведення траурних заходів, член Меджлісу кримськотатарського народу Різа Шевкієв.

Крім того, повідомив він, в Києві в театрі Національної опери цього дня о 16 годині відбудеться Вечір-реквієм за участю Президента України. 

"Потім о 18 годині почнеться мітинг на Майдані Незалежности, присвячений пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Після мітингу о 20 годині демонструватиметься прем'єра художнього фільму Ахтема Сейтаблаєва "Чужа молитва", - розповів Шевкієв.

Напередодні, 17 травня о 18 годині на Майдані Незалежности за участю кримськотатарської молоді пройде перфоманс, приурочений до подій 73-річної давнини. З 20 до 22 години на Майдані також планується провести щорічну акцію зі свічками "Запали вогник у своєму серці". 

Окрім Києва, відзначив член Меджлісу, підготовка скорботних заходів проходить у багатьох містах України - Херсоні, Львові, Вінниці, Чернігові, Житомирі, Одесі та ряді інших.

Шевкієв закликав киян підтримати кримських татар, прийти 18 травня на Майдан Незалежности і взяти участь у мітингу пам'яті жертв геноциду.

"Ваша участь у цьому заході підкреслить значення нашого народу в звільненні Криму від окупації", - відзначив він.

18 травня 1944 року за рішенням Державного комітету оборони СРСР з Криму в Узбекистан і сусідні райони Казахстану, Таджикистану і в деякі регіони РРФСР були депортовані кримські татари. Всього було виселено 238,5 тисячі кримських татар, без урахування демобілізованих військових. У результаті депортації загинуло 46% чисельності кримськотатарського населення, серед яких половина - це діти до 18 років. В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-