МЗС вимагає від Росії звільнити кримського татарина Зейтуллаєва

МЗС вимагає від Росії звільнити кримського татарина Зейтуллаєва

Заява
Укрінформ
МЗС України засуджує винесення російською владою обвинувального вироку у справі незаконно утримуваного на території Російської Федерації громадянина України Руслана Зейтуллаєва.

Про це йдеться у заяві МЗС.

"МЗС засуджує протиправне і антигуманне рішення Північно-Кавказького окружного військового суду (м.Ростов-на-Дону), яким громадянина України Руслана Зейтуллаєва, що незаконно утримувався на території РФ, позбавлено волі на 12 років", - йдеться у заяві.

Зазначається, що справа Зейтуллаєва підтверджує, що Росія не має жодних намірів припиняти дискримінаційних дій щодо представників кримськотатарського народу попри відповідний наказ Міжнародного суду ООН.

МЗС України вимагає від російської сторони припинити протиправні дії проти громадян України, відновити повагу до міжнародного права і рішення Міжнародного Суду ООН та негайно звільнити Руслана Зейтуллаєва з метою його безперешкодного повернення в Україну.

"Закликаємо міжнародну спільноту вжити заходів з метою посилення політичного та дипломатичного тиску на Російську Федерацію задля звільнення Руслана Зейтуллаєва та інших громадян України, які незаконно утримуються в РФ, спільно виступити на захист життя, безпеки та загальнолюдських прав громадян України, які стали заручниками агресивної політики Російської Федерації проти України", йдеться у заяві.

Як повідомляв, 26 квітня Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив до 12 років колонії суворого режиму кримського татарина Руслана Зейтуллаєва, обвинуваченого в організації в Криму осередка "Хізб ут-Тахрір".

18 квітня в Україні зачалася онлайн-акція на підтримку Руслана Зейтуллаєва, який 4 квітня оголосив голодування, вимагаючи припинити політичні репресії проти кримських татар, передати всіх незаконно ув’язнених на материкову Україну і допустити до нього українського консула. Проти нього сфабрикували кримінальну справу із обвинуваченням в тероризмі і назвали «організатором осередка "Хізб ут-Тахрір". Зейтуллаєв засуджений військовим судом до семи років колонії. Проте Верховний суд РФ визнав покарання недостатнім і відправив сфабриковане провадження на перегляд до суду Ростова-на-Дону. Товариство "Меморіал" визнало його політв'язнем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-