Змінити ситуацію щодо свободи слова у Криму можна лише з деокупацією - експерт

Змінити ситуацію щодо свободи слова у Криму можна лише з деокупацією - експерт

Укрінформ
Для поліпшення ситуації із діяльністю ЗМІ у Криму потрібно фіксувати випадки утисків прав журналістів і порушення свободи слова, запроваджувати персональні санкції щодо людей, причетних до цих дій.

Про це у понеділок на прес-конференції в Укрінформі заявила голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик, повідомляє кореспондент агентства.

«Ми спостерігаємо зараз дуже погану ситуацію із свободою слова в Криму. Я б хотіла озвучити декілька важливих рекомендацій щодо того, що може бути зроблено в цьому випадку. По-перше, важливо, щоб ці всі випадки тиску на журналістів, порушення прав журналістів, закриття кримськотатарських видань не залишалися безкарними, щоб вони фіксувалися, і дуже важливо, щоб прокуратура АР Крим, яка працює тут, на материку, порушувала і розслідувала кримінальні справи за цими фактами. Люди, які це роблять, мають знати, що щодо них відбувається розслідування, тим більше що багато журналістів та видань переїхали сюди та можуть давати свідчення», - наголосила Печончик.

За її словами, також важливо, щоб іноземні країни запроваджували персональні санкції щодо осіб, які причетні до випадків порушень свободи слова та порушень прав журналістів у Криму, до випадків тиску на кримськотатарські видання.

«Ми б хотіли, щоб ці люди отримували чіткий сигнал від міжнародної спільноти, що вона спостерігає за тим, що ці люди вчинили», - зазначила Печончик.

За її словами, важливою є і підтримка тих осередків журналістики, які залишилися у Криму і продовжують там свою роботу.

«Однак ці кроки  - це лише невелика допомога,  яка не змінить ситуацію кардинально. Адже кардинально її змінити можна, лише провівши деокупацію Криму і повернувши кримськотатарські видання і журналістів на їх батьківщину», - переконана Печончик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-