Справа Чийгоза:

Справа Чийгоза: "судді" не пішли на відвід і завертають докази захисту - адвокат

Відео
Укрінформ
В окупованому Криму підконтрольний РФ “суд” у справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза відмовився долучити до матеріалів доповідь міжнародної групи правозахисників про “справу 26 лютого”.

Про це у своєму відеозвіті, розміщеному на Facebook-сторінці заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, розповів адвокат Чийгоза Микола Полозов. 

“Суд продемонстрував, що він явно займає звинувачувальний ухил, приймає докази лише сторони звинувачення, а докази сторони захисту до уваги брати відмовляється. Зрозуміло, що ні про яку об’єктивність, ні про яку змагальність судового процесу мови бути не може. У зв’язку з цим Ахтем Чийгоз заявив відвід усьому складу суду, який розглядає його справу — з мотивів непрямої зацікавленості. Ми, сторона захисту, підозрюємо, що суд перебуває під тиском російської влади, несамостійно приймає рішення. Судді, порадившись, відмовилися себе відвести”, - розповів Полозов.

Сьогоднішнє засідання у справі Чийгоза, за словами адвоката, почалося із заяви обвинуваченого про відвід прокурора. Пов’язано це було з минулим судовим засіданням, коли прокурор раптово продовжив запобіжний захід на 3 місяці — з 8 квітня до 8 липня. Таким чином, наголосив Полозов, прокурор, знаючи, що справа в суді розсипається, що доказів звинувачення практично немає, не змінила запобіжний захід на більш м’який, а попросила продовжити термін утримання. “Верховним Судом прямо заборонено базуватися лише на тяжкості пред’явленого звинувачення (що якраз і було зроблено суддями, - ред.) при виборі та продовженні запобіжного заходу”, - сказав Полозов.

За його словами, суд, порадившись, відмовив у відведенні прокурора, після цього захист заявив два клопотання: про доставлення Чийгоза до залу суду (було залишене без розгляду) і про долучення доповіді про справу “26 лютого” міжнародної групи правозахисних організацій (6 правозахисних організацій з 4 країн світу). Але судді відмовили в обох клопотаннях. Відхилили вони і наступну заяву Чийгоза про свій відвід.

Після цього сторона захисту надала свої наступні докази, а саме — запросила свідка Лимара Юнусова, який розповів про обставини подій 25 і 26 лютого. Після обіду допит Юнусова буде продовжено.

Як повідомлялося, окупаційний суд висуває Чийгозу обвинувачення в організації масових заворушень під час мітингу перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Пікет, на якому прибічникам України протистояли проросійські активісти, у тому числі з партії "Русское единство", відбувався напередодні захоплення Криму російськими військовими. Окрім Чийгоза, у справі "26 лютого" заарештовані Алі Асанов і Мустафа Дегерменджі. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-