"Крим SOS" повідомив про 43 випадки зникнень людей з початку окупації

Укрінформ
Громадська організація «Крим SOS» фіксує 43 випадки насильницьких зникнень людей на півострові за три роки з моменту його окупації.

Про це повідомила співавтор звіту ГО «Крим SOS» Марія Квіцинська на прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Всього за три роки анексії у рамках нашого громадського розслідування ми зібрали інформацію про 43 випадки насильницьких зникнень", -  заявила Квіцинська.

Вона звернула увагу, що це тільки ті випадки, про які або повідомлялося в ЗМІ, або громадська організація отримувала повідомлення від родичів зниклих.

"Залишається велика імовірність того, що може бути величезна кількість невідомих випадків, які не фіксуються правозахисниками", -  відзначила Квіцинська.

За її словами, з цих 43 випадків по 36 є факти, які «прямо свідчать про участь у зникненні держорганів у скоюванні злочинів».

"Із цих 43 випадків 17 осіб було після викрадення звільнено, проте більшість з них пережили страшні тортури. Вісімнадцять осіб на сьогодні залишаються не знайденими, і ніякої інформації про них немає. Також 6 осіб було знайдено загиблими, але з цих 6 осіб, знову ж таки, факти про причетність де-факто влади є тільки по двох випадках. Також 2 людини з 43 після викрадення були засуджені у кримінальних справах", - пояснила Квіцинська. 

Заступник голови правління ОО «Крим SOS» Євгенія Андреюк відзначає два періоди зникнення людей у Криму. Перший, за її словами, тривав з лютого по червень 2014 року, а другий - з червня 2014 року до нинішніх днів. 

"Два періоди принципово відрізняються за суб'єктами, об'єктами викрадення та за загальним характером. Якщо навесні 2014 року викрадення проводилися відкрито, публічно жертвами ставали громадські активісти, і багато хто з них був надалі звільнений, то по другому періоду ми бачимо, що тут більш професіональний характер зникнень, як правило, вони відбуваються не так явно", -  підкреслила  Квіцинська.

Таким чином, вважає вона, можна вважати, «що діє деякий спецпідрозділ у складі силових структур де-факто влади».

"Принаймні можемо точно стверджувати, що ці викрадення проводять деякі суб'єкти, які діють професійно", - уточнила вона.

Жертвами насильницьких викрадень, стверджує Квіцинська, в основному стають представники кримсько-татарської громади. "Причини зрозумілі: це та категорія населення в Криму, яка сьогодні найбільш явно демонструє протест проти окупації Криму", -  підкреслила представниця «Крим SOS». 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-