Затримані у Криму правозахисники могли потрапити до рук ФСБ через зменшення буферної зони

Затримані у Криму правозахисники могли потрапити до рук ФСБ через зменшення буферної зони

Укрінформ
На КП Каланчак на адмінкордоні з окупованим Кримом буферна зона зменшилася до 150 м, це і могло стати причиною випадкового потрапляння правозахисників Ольги Скрипник і Володимира Чекригіна в зону ризику.
Про це на брифінгу «Пропозиції громадськості щодо проекту Плану заходів Міністерства з питань тимчасово окупованих територій щодо Криму та незаконного затримання правозахисників 13 березня російськими силовиками на адмінмежі з Кримом» в Українському кризовому медіа-центрі сказала сьогодні заступник голови центру громадянської освіти “Альменда” Валентина Потапова. 
“У цьому році буферна зона зменшилася з 800  до приблизно 150 метрів. Навіть машина розвернутися там уже не зможе. Мені здається, що саме це і зробило їхній (правозахисників, - ред.) перехід “в зону ризику” випадковим”, - сказала Потапова.
За її словами, юридично через КПВВ Каланчак люди рухаються в межах адмінкордону України. Те, що цей адмінкордон — особливий, — це вже інше питання, але права громадян України не повинні порушуватися, тож правозахисники і приїхали з моніторингом.  
Потапова зазначила, що Скрипник і Чекригін лише вчора ввечері змогли вийти до українського КП.
Як зауважив ще один учасник брифінгу, координатор Таврійської гуманітарної платформи Андрій Іванець, Крим сьогодні перетворився на півострів страху, і перш ніж їхати на його територію, українським громадянам варто добре подумати не лише через моральні аспекти, але й, головним чином, - з огляду на питання безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-