Юристи Гельсінської групи: Росія не має права розслідувати

Юристи Гельсінської групи: Росія не має права розслідувати "справу 26 лютого"

Укрінформ
Юристи Української Гельсінської групи з прав людини дійшли висновку, що Росія не має права розслідувати події, що відбулися 26 лютого 2014 року перед Верховною Радою АР.

Про це йшлося на презентації доповіді міжнародної експертної групи щодо тих подій, повідомляє кореспондент Укрінформу

"Наша група дійшла висновку, що розслідування цих подій має проводити не Російська Федерація, у них немає жодних правових підстав на сьогодні розслідувати цю справу. Це розслідування має проводитися українськими правоохоронними органами", - заявила юрист організації Дар'я Свиридова.

Юрист, експерт з питань свободи мирних зібрань Володимир Яворський повідомив, що організатори мітингу в Криму на підтримку територіальної цілісності України діяли згідно з чинним законодавством України. Акція була мирною і не містила ознак насильницького характеру, підкреслив він.

Народний депутат, лідер кримських татар Мустафа Джемілєв повідомив, у свою чергу, що з 26 лютого "ми починаємо відлік окупації Криму".

Як відомо, після анексії Криму Росія почала розслідувати "справу 26 лютого". Того дня 2014 року кримські татари зібралися на багатотисячний мітинг біля Верховної Ради АРК. Їм протистояли прихильники "Русского единства". Тоді загинули двоє людей - жінка, яку затоптали в натовпі, і чоловік, який помер від серцевого нападу.

Окупаційна влада Криму звинувачує в заворушеннях заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза, якого утримують у СІЗО понад два роки. Проте в суді, який наразі триває в Криму, поки не надано доказів причетності Чийгоза до заворушень, про що стверджують російські прокурори.

За цією справою також арештовано Мустафу Дегерменджи й Алі Асанова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-