Чалий заявив, що Крим хотіли анексувати ще у 2004-му

Чалий заявив, що Крим хотіли анексувати ще у 2004-му

Укрінформ
Операція щодо виходу Криму зі складу України готувалася ще задовго до подій 2014 року, коли відбувся так званий "референдум".

Про це "ТАСС" розповів один із учасників анексії Криму, колишній так званий "народний мер" Севастополя Олексій Чалий.

«У 2004-2005 роках ми перший раз готувалися до перевороту в зв'язку із «помаранчевою революцією». Але юридично міцна база для наших дій могла з'явитися тільки в разі, якщо б виник період беззаконня, коли не можна залишатися у рамках закону... В 2004-2005 року цього не сталося. Тоді, як ви пам'ятаєте, в Києві відбулася практично легітимна передача влади», - згадує Чалий.

Вдруге, за словами Чалого, хотіли вчинити державний переворот в 2008 році, під час російської агресії проти Грузії.

«Ющенко був президентом України. Чорноморський флот Росії брав участь в операції, і коли вони поверталися у Севастополь, на свою головну базу, Ющенко дав команду їх не пускати. Тоді ми теж готувалися до захоплення влади в місті. Але не вийшло», - заявив Чалий.

За його словами, «зручним випадком для перевороту» став момент, коли на Майдан відправили севастопольський «Беркут».  

"Вони повернулися до Криму 22 лютого, прориваючись через заслони, обпалені, пропахлі палаючими покришками. Ми вже тоді розробили практичний план, як провести мітинг, як зайти, забрати адміністрацію, міськраду. Зрозуміло, що вхід строю автоматників був би дуже ефектним. Тому ми тут знайшли один одного з "Беркутом". Вони вже думали, як їм сім'ї переправити на Кавказ. Я кажу: "Підтримайте? А я забезпечу доставку сімей на Кавказ і там сховаємо їх у якийсь санаторій на час, поки все не закінчиться". Вони: "Підтримаємо". Ось про це ми з ними домовилися вже 23 лютого", - розповів Чалий.

Фото: 0692.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-