Кримським абітурієнтам заважають потрапити до українських вишів - ЦГП

Кримським абітурієнтам заважають потрапити до українських вишів - ЦГП "Альменда"

Укрінформ
Постанова №1035, що фактично забороняє кримчанам перевозити на материк власне майно, гальмує притік абітурієнтів в українські виші.

На цьому наголосила під час прес-конференції в Укрінформі Валентина Потапова - заступник голови Центру громадянської просвіти "Альменда".

"Постанова №1035, по суті, зриває нам уже другу вступну кампанію. Коли батьки прийматимуть рішення, де ж навчатися їхній дитині, ознайомившись зі списком постанови 1035, вони навряд чи оберуть Україну. Тому що відповідно до нього вони мають купити все необхідне на материку", - сказала Потапова.

Вона додала: природньо, що студенту, який вступив до вишу, вдома збирають нові речі на довгий час, починаючи від білизни і закінчуючи куртками, оскільки транспортне сполучення з Кримом перерване і часто додому не наїздишся. Натомість це провозити заборонено. Зате у списку митників є лижі, переносний телевізор, пейджер тощо. Заборонений навіть персональний компьютер - має бути тільки ноутбук.

"Захистити студента мав закон №425. Механізму реалізації цього закону ми чекали довго. Нарешті отримали, і виявилось, що порушуються стаття 7 закону про окуповані території, стаття 44 закону про вищу освіту, і гарантованого бюджетного місця ці студенти не отримають", - зазначила представник центру.

Потапова підкреслила, що вже стартувала вступна кампанія, сьогодні батьки в Криму приймають рішення, чи будуть їхні діти вступати в українські виші.

"І якщо в найближчі дні не буде відмінено цю постанову чи хоча б не буде переглянутий список речей, дозволених для перевозу, навряд чи з Криму вдасться залучити якомога більше абітурієнтів та студентів", - сказала вона.

Як наголосила радник міністра інформаційної політики з питань Криму Юлія Каздобіна, приводом для прес-конференції стала подія, коли український студент Ілля Ільїн, який вчиться у Києві, а проживає на окупованій території, хотів провезти на материкову Україну особисті речі.

"Він відмовився платити хабар на лінії розмежування - і це закінчилося тим, що 33 години змушений був провести в намаганнях перетнути лінію розмежування і все ж таки перетнув її без своїх речей", - повідомила Каздобіна.

За словами юриста громадської приймальні УГСПЛ з питань Криму Ганни Росомахіної, вони готують позов по справі Іллі  Ільїна - і він буде поданий найближчим часом.

"Ми вимагатимемо відміни цієї постанови. Але, на жаль, такі справи розглядаються від року і довше. Це дуже довгий процес", - зазначила Росомахіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-