Amnesty розкритикувала переслідування кримських татар владою РФ

Amnesty розкритикувала переслідування кримських татар владою РФ

Доповідь
Укрінформ
Кримськотатарська громада зазнає систематичного переслідування з боку російської влади після окупації і незаконної анексії Криму Росією.

Про це йдеться в опублікованій сьогодні доповіді правозахисної організації Amnesty International.

"Кримські татари стали найпомітнішою і згуртованою групою в Криму, що виступила проти російської окупації. За це вони стали мішенню репресій, спрямованих на придушення інакомислення і примушення до визнання анексії півострова", - сказав директор правозахисної організації по Європі та Центральній Азії Джон Дальхізен.

За його словами, російська влада переслідує і змушує емігрувати практично всіх інакомислячих, в тому числі ключових лідерів і активістів кримськотатарської громади, що є порушенням міжнародного права

Він додав, що на півострові по свободі слова і зібрань завдано "катастрофічний удар".

Як приклад, Дальхізен наводить заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, заборону на в'їзд в Крим лідерам Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову, а також кримінальне переслідування Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова.

У доповіді також наголошується, що Росія запровадила своє "антитерористичне законодавство по відношенню етнічних кримських татар". Так 19 осіб, в тому числі захисник прав людини Емір-Усеїн Куку, були заарештовані і переслідувалися за звинуваченням в тому, що вони є членами нібито забороненого терористичного угруповання Хізб ут-Тахрір.

Як повідомляв Укрінформ, представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання усіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але відкидають терористичні методи досягнення цього і говорять, що зазнають  несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши в список 15 об'єднань, названих "терористичними".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-