Правозахисники підготують довідку про здоров'я кримських політв'язнів

Правозахисники підготують довідку про здоров'я кримських політв'язнів

Укрінформ
Кримська контактна група з прав людини планує підготувати зведену довідку про стан здоров'я кримських політв'язнів.

Про це повідомив координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров, передає ресурс "Крым.Реалии".

«Поки що знаємо одне - стан їх здоров'я викликає велику тривогу. Вони знаходяться в СІЗО під слідством, тому провина їх ще не доведена, суди не відбулися, а значить - вони можуть бути невинними, а вже на стадії передсудового розслідування цих людей позбавляють не лише свободи, а й здоров'я», - сказав Джеппаров.

За інформацією правозахисника, Кримська контактна група з прав людини вживатиме заходи, щоб привернути увагу до проблеми кримських політв'язнів, здоров'я  яких погіршується.

За його словами, особливо важко політв'язням, які проходять у так званій «справі Хізб ут-Тахрір». Зокрема, серйозні проблеми із здоров'ям у Арсена Джеппарова - умови його утримання (у камері із засудженими за насильство) правозахисники розцінюють як можливий спосіб тиску слідчих органів. Проте набагато більшу тривогу викликає той факт, що у Джеппарова, якому нещодавно провели операцію під загальним наркозом і відправили назад до камери, в умовах тюремної антисанітарії може статися зараження крові.

Правозахисник підкреслив, що Кримська контактна група з прав людини розглядає можливість звернення щодо ситуації з Арсеном Джеппаровим до міжнародних інститутів, оскільки його випадок підпадає під міжнародне визначення тортур.

Як повідомлялося, фігуранти «ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір» знаходяться за гратами вже більш як півроку. Перших чотирьох обвинувачених - Еміра-Усеїна Куку, Мусліма Алієва, Енвера Бекірова, Вадима Сірука - заарештували 11 лютого 2016 року. Через два місяці у цій справі були затримані також Арсен Джеппаров і Рефат Іслямов.

Усі фігуранти заперечують свою провину і стверджують, що не мають жодного відношення до терористичної діяльності. Правозахисники вважають заарештованих ялтинців політичними в'язнями.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об'єднання усіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього.

У Росії «Хізб ут-Тахрір» включено до списку 15 об'єднань, названих «терористичними».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-