У Сімферополі люди вимагають для школи статусу кримськотатарської

У Сімферополі люди вимагають для школи статусу кримськотатарської

Укрінформ
Жителі мікрорайону Борчокъракъ (Фонтани) у Сімферополі вимагають від окупаційної "влади" присвоїти місцевій школі, яка ще тільки будується, статус кримськотатарської.

Для цього кримські татари провели збори жителів, повідомляє видання Avdet.

«Висловлюємо глибоке співчуття з приводу того, що жоден з представників державної влади не зволив досі організувати зустріч з жителями мікрорайону Борчокъракъ (Фонтани) і провести серйозну розмову про статус школи. Кримськотатарська мова є державною, а в нашому мікрорайоні кримські татари становлять основну масу населення», - заявив один з учасників зборів Іззет Гафаров.

За підсумками зборів було ухвалено резолюцію, згідно з якою вирішено вимагати визначення статусу навчального закладу, який будується, як навчально-виховного комплексу «Школа-ліцей» з кримськотатарською мовою навчання під егідою Кримського інженерно-педагогічного університету. Крім того, жителі масиву вимагають врахувати їх побажання в питанні призначення директора школа та укомплектування педагогічного колективу.

Директором школи має бути фахівець з хорошим знанням кримськотатарської мови, як це планувалося на початку будівництва школи, переконані учасники зборів.

«Усі ці роки ми сподівалися, що після завершення будівництва школи наші діти та онуки навчатимуться у ній рідною мовою. Яким же було наше здивування, коли по мірі наближення здачі школи в експлуатацію ми почули всілякі закулісні розмови про те, що школа не буде кримськотатарською і що директором школи буде призначений не носій кримськотатарської мови. Більше того, ми чуємо, що був оголошений конкурс на посаду директора школи. Усе це широко не висвітлювалося у пресі, і жителі району опинилися практично у невіданні», - сказав викладач Кримського інженерно-педагогічного університету Расім Бекіров, який виступив на зборах.

Будівництво школи у кримськотатарському масиві Борчокъракъ (Фонтани) в Акъмесджиті (Сімферополі) наближається до завершення. Навчальний заклад обіцяють відкрити вже наступного року.

В середині вересня у Сімферополі провели закриту нараду, на якій обрали директора школи. Жодну з кримськотатарських кандидатур комісія на чолі з головою Сімферопольської адміністрації Геннадієм Бахаревим не схвалила.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-