У Києві представили звіт про міжнародні злочини російської влади в Криму

У Києві представили звіт про міжнародні злочини російської влади в Криму

Укрінформ
У четвер у Києві представили звіт "Міжнародні злочини в Криму: оцінка двох з половиною років російської окупації", спрямований напередодні до Міжнародного кримінального суду.

Інформація, що міститься у звіті, є доказом злочинів і порушень фундаментальних прав людини на території Кримського півострова з лютого 2014 року, розповіла на прес-конференції у Києві директор організації "Міжнародне партнерство за права людини" Бриджіт Дюфур, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Докази, які зібрані і представлені у цьому звіті, передусім, збиралися у польових місіях в атмосфері страху і напруженої обстановки, вони базуються на інтерв'ю і жертв, і свідків злочинів", - сказала Дюфур.

Зокрема, заявила вона, у звіті, складеному у співпраці з організаціями КримSOS і Контактна група з прав людини, зафіксовано 7 вбивств, 15 випадків зникнень людей, 39 випадків тортур або нелюдяного ставлення і 90 випадків насильницького утримання.

За словами керівника міжнародної організації, головною мішенню протиправних дій окупантів у Криму стали кримські татари та українці, які вважаються опонентами і критиками нової "влади" на півострові.

Дюфур відзначила, що у звіті зібрано докази з різних джерел - це і звіти міжнародних організацій, які змогли потрапити до Криму, і свідчення журналістів, які інформували про злочини в Криму у своїх матеріалах, а також звіти комісара з прав людини ООН і звіт ОБСЄ.

Як відзначила Дюфур, важливим є те, що здійснювані у Криму впродовж двох з половиною років злочини "є широкомасштабними, системними і не випадковими", тому, підкреслила вона, "ми хочемо справедливості, ми хочемо покарання злочинців".

"Саме тому ці докази були комуніковані нами до Міжнародного кримінального суду, згідно із статтею 15 Римського статуту", - резюмувала Дюфур.

Як повідомляв Укрінформ, прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда у звіті щодо розслідування української справи «Ситуація в Україні», опублікованому 14 листопада, визнала, що ситуація на території Криму і Севастополя рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною і Російською Федерацією. Початком міжнародного збройного конфлікту, згідно із звітом, вважається 26 лютого. Услід за цим країни-члени ООН ухвалили Резолюцію про ситуацію з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна) під час голосування на засіданні Третього комітету Генеральної Асамблеї Організації, в якій визнано, що російські військові захопили Крим, і на його території діє окупаційний режим Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-