У Києві показали історичну виставу про дружбу українців і кримських татар

У Києві показали історичну виставу про дружбу українців і кримських татар

Фото
Укрінформ
До Дня кримськотатарської писемності та культури МІП організувало перегляд історичної вистави "На спільнім шляху/Бир ёлу" театру Володимира Завальнюка про відносини українського й кримськотатарського народів починаючи від часів гетьмана Богдана Хмельницького і до сьогодні.

Перегляд відбувся у суботу, 5 листопада, у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка (Камерна сцена ім. Сергія Данченка), повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ця вистава про те, що коли ми об'єднуємося, ми перемагаємо. І сьогодні саме той час, який змушує нас знову замислитись над тими уроками історії, які є перед нами. Ми маємо спільно сьогодні рухатися не через те, що ми говоримо - ворог мого ворога - мій друг, а насправді через те, що у нас дуже багато спільного: і в нашій культурі, і в нашій мові, і в нашій історії, і в нашій ідентичності", - сказала перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова перед початком вистави.

За її словами головна мета цієї вистави насамперед нагадати історію взаємовідносин між двома народами для українського керівництва, народних обранців, які приймають державницькі рішення.

На сцені актори показали історичні відносини українського й кримськотатарського народів починаючи від часів гетьмана Богдана Хмельницького через сучасність з документальними відео, інтерв'ю громадських діячів, експертів, політиків, істориків. Сюжетна лінія акцентує увагу на тому, що періоди співпраці українців і кримських татар чергувалися з періодами ворожнечі, яка щоразу приносила поразку обом народам, а спільні дії – успіх.

"Чудова постанова. Думка, яка червоною рискою тут проходить про те, що коли ми єдині - ми перемагаємо, а коли нас сварять - перемагають ті, хто нам вороги: і українцям, і кримським татарам... Дай Бог, щоб саме усвідомлення того, що коли ми разом - ми сильні, переважало в нашій державі", - поділився своїми враженнями від перегляду вистави лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Водночас він розповів, що протягом багатьох років Москвою нав'язувалася думка про те, "що головні сепаратисти, головні вороги Української держави - кримські татари". Викривлялась і фальшувалась історія взаємостосунків між двома народами, показуючи лише негативні сторони українсько-кримськотатарських відносин. Але, після Революції Гідності, все стало на свої місця.

"Слава Богу зараз, після Революції Гідності все стає на свої місця, але ця ворожнеча, ненависть, недовіра до кримськотатарського народу все ще існує, і на багатьох рівнях, ми навіть сьогодні зіштовхуємося з цим", - зазначив він і додав, що кримські татари досі не можуть створити кримськотатарський батальйон на кордоні із Кримом через боязкість українського керівництва, що "коли кримські татари зайдуть у Крим, вони повністю захоплять там владу".

"Це ось рецидив того мислення, яке було нав'язано протягом багатьох років", - переконаний Джемілєв.

Головна мета, яку переслідували організатори перегляду вистави "На спільнім шляху / Бир ёлу" – підкреслити важливість об'єднання двох народів, українців та кримських татар, у боротьбі за спільні ідеї та цінності.

Побачили виставу також кримськотатарська співачка Джамала, міністр культури України Євген Нищук, міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш, міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий, голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Микола Княжицький та інші представники влади і громадськості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-