Українську освіту в Криму необхідно вести дистанційно - Джапарова

Українську освіту в Криму необхідно вести дистанційно - Джапарова

Укрінформ
Збереження можливості здобуття української освіти на території окупованого Криму має стати одним з пріоритетів державної політики в Україні. Для цього необхідно створити платформу дистанційного навчання українською мовою.

Про це у вівторок в Укрінформі на засіданні "круглого столу" на тему: "Рівний доступ до освіти в Україні в умовах нових викликів" заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, повідомляє кореспондент агентства.

"Без створення ефективної мобільної онлайн-платформи дистанційного навчання українською мовою ми не зможемо йти далі. Сьогодні фактично за три роки окупації Криму дітям, які ще пам'ятають українську мову, які вивчали українську історію, літературу і правознавство, буде досить легко продовжити освіту хоча б останні класи. Проте з часом, дедалі більше, ми матимемо ситуацію, коли діти будуть дистанційовані від української освіти і тут звичайно, без такої онлайн-платформи ми далі піти не зможемо", - сказала Джапарова.

Аналізуючи сьогоднішню ситуацію в Криму з навчанням дітей у середній школі, вона зазначила, що "фактично освіта там перетворилася на інструмент відвертої пропаганди, коли під гаслом патріотичного виховання дітям нав'язують абсолютно режимні речі, коли виправдовується режим несвободи..., коли країна, яка є агресором по відношенню до України, скоює ряд злочинів, і освіта, вчителі виправдовують це".

За словами заступника міністра інформполітики, нині в Криму менш як 1% школярів мають доступ до української мови.

"Тобто, сьогодні в Криму все, що пов'язано з Україною і у тому числі з українською освітою, є потенційним ризиком. Це факт", - зазначила Джепарова.

Вона наголосила, що у створенні платформи дистанційного навчання можуть взяти участь такі міжнародні організації, як ЮНЕСКО і ЮНІСЕФ.

"Необхідно при реформуванні системи освіти передбачити фінансування і створення такої платформи. Я думаю, що системи ЮНЕСКО і ЮНІСЕФ могли б взяти участь у фінансуванні проекту онлайн-платформи дистанційного навчання українською мовою", - резюмувала Джапарова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-