Київ вимагає від РФ скасувати нікчемне рішення про заборону Меджлісу

Київ вимагає від РФ скасувати нікчемне рішення про заборону Меджлісу

Заява
Укрінформ
Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з рішенням Верховного суду Російської Федерації визнати законним рішення про визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією та заборону його діяльності.

Відповідна заява розміщена на сайті МЗС.

"Заборона вищого представницько-виконавчого органу кримськотатарського народу під надуманим приводом "боротьби з екстремізмом" є відвертим блюзнірством російської окупаційної влади над правами та інтересами кримських татар. Так, за ст. 280.1 КК РФ "Екстремізм" т.зв. "правоохоронними органами" Криму було порушено ряд кримінальних проваджень щодо заступника Голови Меджлісу Ахтема Чийгоза, кримських татар Алі Асанова, Мустафи Дегерменджі, Ескендера Кантемира, Ескендера Емірваліева і Арсена Юнусова ("Справа 26 лютого"), заступника Голови Меджлісу Ільмі Умерова та інших громадян України кримськотатарського походження", - йдеться у заяві.

МЗС розглядає дане рішення як прояв расової дискримінації. "Це прогнозований крок вищої судової інстанції Росії, який повністю узгоджується з нинішньою репресивною політикою Кремля, спрямованою на боротьбу з демократією і свободою та перетворення окупованого півострова у "сіру зону" терору і безправ'я", - наголосили у МЗС.

У Міністерстві зазначили, що "Україна вимагає від держави-окупанта негайного скасування цього нікчемного за своєю суттю і юридичною природою рішення і повного припинення утисків кримськотатарської спільноти в Криму".

Міністерство звертається до міжнародних партнерів із закликом активізувати дії на захист прав людини в окупованому Криму, у т.ч. щодо забезпечення безперешкодного доступу основних конвенційних і моніторингових механізмів міжнародних і правозахисних організацій для здійснення постійного моніторингу стану дотримання прав людини.

"Україна переконана, що остаточно зупинити переслідування окупаційною владою кримських татар та вирішити інші проблеми, пов'язані з незаконною окупацією Криму, можна лише через його деокупацію, відновлення основ міжнародного правопорядку в регіоні, поваги до міжнародного права та дотримання прав людини", - йдеться у заяві.

У МЗС також наголосили, що Україна доводитиме у судових інстанціях незаконність усіх дій Російської Федерації, пов'язаних з тимчасовою окупацією АР Крим та м. Севастополь, включно із рішенням про визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією та заборону його діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-