"Кримська родина": Уроки кримськотатарської мови і культури проходитимуть у кращих умовах

Укрінформ
Громадська організація переселенців "Кримська родина" ("Кримская семья") розпочинає новий навчальний рік з вивчення кримськотатарської мови і культури в "кращих умовах". Ці заняття в Кримськотатарському культурно-просвітницькому центрі дозволять дітям переселенців не втратити мовного та культурного зв'язку з Кримом, щоб "без проблем повернутися додому після деокупації".

Про це в четвер на прес-конференції в Укрінформі повідомила голова правління громадської організації "Кримська родина" Аніфе Куртсеїтова.

"Це перший вересень, коли ми можемо спокійно сказати, що у нас є все для початку роботи: у нас є школа, є всі умови для регулярних занять, є всі викладачі. Можливо, діти, які прийдуть до нас завтра в день відкриття нового навчального року, в Криму ходили б в національну школу або в національні класи. Сьогодні в них немає такої можливості, але ми змогли створити таку "Кримську родину", яка допоможе їм не забути свою мову і культуру завдяки заняттям у 165-й київській школі", - розповіла Куртсеїтова.

За її словами, новий навчальний рік у Кримськотатарському культурному центрі урочисто відкривається 10 вересня, заняття проходитимуть двічі на тиждень по трьох предметах - кримськотатарська мова і література, кримськотатарський вокал і народні танці. Планується також організувати заняття з історії Криму.

"У нас навчатимуться понад 40 дітей віком від п'яти до 12-ти років, хоча проект у рамках фонду "Відродження" передбачає навчання лише 25-ти дітей", - повідомила Куртсеїтова.

За її словами, кількість бажаючих долучитися до проекту тільки зростатиме, і до двох діючих вікових груп доведеться відкривати додаткові.

"Сьогодні репресії у Криму посилюються і кількість переселенців з окупованого півострова зростає. Відповідно, зростає  і кількість батьків, які хочуть навчати своїх дітей рідній мові. Саме це спонукає нас сьогодні підняти на більш високий рівень викладання рідної мови і навчання хореографії і вокалу", - відзначила керівник "Кримської родини", наголосивши, що з понад 40 дітей, які бажають вивчати мову і культуру кримських татар, семеро осіб - українці, які переселилися з Криму на материк.

Як відзначила Куртсеїтова, однією з цілей проекту зі збереження і розвитку кримськотатарської мови і культури є популяризація культурної спадщини кримських татар в українському суспільстві. 

"Незважаючи на всі свої проблеми, ми намагаємося нести культуру свого народу іншим людям. Всі три програми проекту: мовна, танцювальна і вокальна дадуть змогу не лише налагодити повноцінне системне навчання дітей мові і залучення їх до рідної культури, а й збільшать кількість їх виступів у дитячих культурних заходах в Україні. Відповідно, вони сприятимуть підвищенню поінформованості українського суспільства в питаннях Криму, кримських татар і культурно-історичних традицій корінного народу Криму, а також налагодити зв'язки громадськості, державних структур України і міжнародних організацій", - вважає керівник "Кримської родини".

Вона уточнила, що громадська організація "Кримська сім'я" виникла в 2014 році "з метою збереження національної і культурної спадщини кримських татар", які почали масово виїжджати на материкову Україну у зв'язку з окупацією Криму Росією. Цього року в Києві зусиллями "Кримської родини" почала працювати Школа вихідного дня для дітей кримських татар, а в липні 2015 року "Кримська родина" була офіційно зареєстрована в Мін'юсті. Свою роботу вона розпочала спочатку на базі Сімейного центру Київської міської держадміністрації, а потім завдяки Департаменту освіти Київської МДА отримала приміщення в школі №165. На рахунку громадської організації - проведення заходів, присвячених Дню кримського опору, який відзначається 26 лютого, і Дню пам'яті жертв депортації кримськотатарського населення 18 травня, а також участь у дитячих музичних фестивалях у різних регіонах України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-