Справа

Справа "Хізб ут-Тахрір": суд у Ростові за тиждень оголосить вирок кримчанам

Укрінформ
У середу в Північно-Кавказькому окружному військовому суді Ростова-на-Дону продовжився процес над чотирма кримськими мусульманами. Вирок у справі суд обіцяє оголосити 7 вересня.

Про це повідомляє "Крим.Реалії"

"У Північно-Кавказькому окружному військовому суді у Ростові-на-Дону в середу, 31 серпня, продовжилося судове слухання у "справі Хізб ут-Тахрір", в якій фігурують четверо кримських мусульман", - йдеться у повідомленні.

Вирок фігурантам Ростовський суд збирається оголосити 7 вересня 2016 року. 

На засіданні суду в дебатах виступив адвокат одного з необгрунтовано звинувачених кримських татар Руслана Зейтуллаєва Еміль Курбедінов.

"Суд - історичний момент. Мусульмани Криму пам'ятатимуть цю подію. Сподіваюся, вирок буде виправдальний", - сказав Курбедінов у своєму виступі.

За його словами, версії звинувачення у суді були абсурдні, в них були відсутні докази. "Страшилка вдалася, а доказів немає", - зазначив адвокат.

З останнім словом на засіданні суду виступили і самі обвинувачені.

Зокрема, севастополець Руслан Зейтуллаєв, якого російська влада називає організатором осередку "Хізб ут-Тахрір", закликав суд прийняти справедливе рішення.

"Я здивований, що у 21 столітті судять за інакомислення, звинувачуючи у тероризмі. У Росії я не встиг прожити і року, як потрапив у в'язницю. В Україні я жив і будував сім'ю", - сказав він.

Зейтуллаєв наголосив, що рішення щодо усіх чотирьох кримських татар було прийняте до того, як їх етапували в Ростов.

Другий фігурант справи Ферат Сайфуллаєв у своїй промові підкреслив, що "справа, безумовно, є політичною".

"Нас судять за те, як ми думаємо, мислимо, за наші слова. Мій народ простий, працелюбний, але політично грамотний", - сказав Сайфуллаев, підкресливши, що в анексованому Криму з кримських татар "почали робити ворогів".

Він також вказав, що протистояти новій владі в Криму "у нас не було сил і бажання".

Російський прокурор запросив для Руслана Зейтуллаєва як "організатора" 17 років колонії суворого режиму, для Рустема Ваітова і Нурі Прімова - по сім років виправної колонії загального режиму, Ферату Сайфуллаєву - вісім років у виправній колонії загального режиму.

Суд над Русланом Зейтуллаєвим, Рустемом Ваітовим, Нурі Прімовим і Фератом Сайфуллаєвим розпочався у червні 2016 року. Їх заарештували взимку 2015 року в Севастополі і звинувачують в участі в ісламській організації "Хізб ут-Тахрір".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-