Окупанти репресіями хочуть видавити кримських татар з півострова - захист

Окупанти репресіями хочуть видавити кримських татар з півострова - захист

Укрінформ
За допомогою репресій відносно найбільш активних кримських татар окупаційна влада намагається видавити весь народ з Криму.

Це підкреслив Микола Полозов, адвокат заступників глави Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза, на прес-конференції в Укрінформі.

"Російська влада чинить тиск за допомогою репресивного державного апарату, але і використовує кримінальний терор. За ті більш як два роки, що минули, досить велику кількість кримських татар було викрадено, вбито. І йдеться не про якийсь побутовий кримінал, це організовані, сплановані акції залякування. Політика Росії у Криму щодо кримських татар досить проста - найбільш активних, найбільш пасіонарних російська влада прагне видавити за межі Криму, залякати кримінальним переслідуванням, кримінальним терором для того, щоб інші боялися, не могли відкрито висловлювати свою думку, протистояти тому беззаконню, яке РФ чинить у Криму", - наголосив Полозов.

За його словами, російська влада випробовує різні методи, новації у судовому процесі для того, щоб максимально ускладнити доступ Чийгоза до правосуддя.

"Вперше в російській практиці в судовому процесі підсудний не знаходиться в залі суду, тобто він знаходиться тільки в режимі відеоконференції. Враховуючи, що справа Чийгоза - це великий масив, вона буде затягнута надовго, що спричинить істотну судову тяганину. Але немає жодних сумнівів, що так само, як і в інших справах щодо звинувачення українських політв'язнів, результат визначений наперед", - сказав Полозов.  

Що стосується Умерова, його переслідують за слова, сказані в Києві, на телеканалі АТR.

"Переслідує його ФСБ. І оскільки Умеров - людина літня, у нього є проблеми зі здоров'ям, зараз російська влада чинить на нього тиск. Причому тиск такий, що відбувся минулого тижня суд, який прийняв рішення відправити Умерова до стаціонару для психіатричної експертизи. Під час суду йому стало дуже зле і його довелося госпіталізувати", - нагадав адвокат.

У свою чергу Марк Фейгін, адвокат заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, наголосив, що згідно із законом Умеров взагалі не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності. 

"Злочин, який інкримінується Ільмі Умерову, є середнього ступеня тяжкості за статтею 280.1, частина 2 за заклики до порушення територіальної цілісності РФ за допомогою інтернету і ЗМІ - до 5 років, за його станом здоров'я не передбачає в принципі притягнення до кримінальної відповідальності. Органи ФСБ чудово усвідомлювали, що можуть зіткнутися з процесуальними труднощами щодо притягнення його до відповідальності. Але, проте, пішли на це. Він, до речі, не може й відбувати покарання, якщо навіть і буде засуджений. До реального терміну покарання його не засудять. Стан його здоров'я перешкоджає цьому", - уточнив Фейгін.

Він відзначив, що ця справа символічна, пропагандистська, треба показати, як мають поводитися кримські татари. Умеров свого часу очолював Бахчисарайську РДА, був заступником голови Верховної Ради Криму, входив до уряду. І якщо таку людину можна притягнути до кримінальної відповідальності за слова, то це означає, що і будь-кого іншого можна притягнути.

"Нинішня російська влада бачить у кримських татарах нелояльну масу, людей, які є ворогами російської держави. Головна стратегічна мета Кремля - позбавитися від кримськотатарського народу на півострові. Вони не ставлять собі за мету зробити їх лояльними громадянами Росії. Стратегія зараз саме така. Репресії - це інструмент для досягнення цієї мети", - наголосив Фейгін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-