Поблизу адмінкордону з Кримом створять Центр надання адмінпослуг - Черниш

Поблизу адмінкордону з Кримом створять Центр надання адмінпослуг - Черниш

Укрінформ
Поблизу адміністративного кордону з Кримом буде створено Центр надання адміністративних послуг для громадян, які проживають на території тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим.

Про це розповів у четвер на брифінгу міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш, підсумовуючи результати міжвідомчої зустрічі з питань деокупації Криму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На міжвідомчій нараді, яка пройшла у середу під головуванням першого віце-прем'єра Степана Кубіва, ми говорили про необхідність створення Центру надання адміністративних послуг для громадян, які проживають на території АРК і не можуть отримати певні документи у зв'язку з відсутністю там органів влади України на відповідній території. Прийнято рішення напрацювати пропозиції, щоб такий центр був створений поблизу адміністративного кордону з АРК", - сказав Черниш.

За його словами, в цьому центрі будуть видаватися різноманітні документи для громадян, які проживають в окупованому Криму.

"Мова йде про видачу документів, зокрема паспортів, свідоцтв про народження, а також номерів для автомобілів чи надання різноманітних послуг МРЕВ тощо. Якщо ми врахуємо всі пропозиції, які були надані відомствами і створимо такий центр, тоді буде легко людям перетнути лінію адміністративного кордону і отримати відповідні послуги", - наголосив міністр.

Він заявив, що створення такого центру стане ще одним свідченням того, що Україна аж ніяк не розриває зв'язки зі своїми громадянами, які живуть в Криму, а навпаки робить усе можливе, щоб забезпечити їм усі належні права повноцінних членів українського суспільства і повноцінних громадян Української держави.

"Ми демонструємо, що ми не розриваємо зв'язок з громадянами. Звичайно, ми маємо це демонструвати у всіх сферах, адже ми вважаємо людей, які проживають на території Криму, повноцінними громадянами України, і вони можуть скористатися своїми правами у повному обсязі", - підкреслив Черниш.

Однак попереду, за його словами, дуже багато ще потрібно буде змінити в законодавстві, "враховуючи специфіку реалій, що територія Криму зараз окупована".

"Багато треба змінити в законодавстві, і нові закони повинні бути прийняті Верховною Радою. Думаю, що до наступного року ми покращимо цю систему", - сказав міністр.

Він повідомив, що в ході міжвідомчої наради було обговорено практично всі проблемні питання і напрямки, які стосуються деокупації Криму.

Мова йшла, зокрема, про будівництво так званого Керченського мосту і видобування природного газу в шельфі морської зони України та постачання цього газу до окупованого півострова і використання в цьому контексті можливостей України в рамках Конвенції з морського права.

Крім цього, обговорювалися норми міжнародного права, які стосуються біоресурсів Чорного моря, які також використовує зараз Росія. За словами Черниша, використання цих ресурсів з боку Росії стане предметом судових міжнародних позовів з боку України.

Окремо на нараді розглядалось питання забезпечення українського мовлення, в тому числі і FM-мовлення на території АРК, а також питання протидії тим загрозам, які виникають з території окупованого Криму для контрольованої Україною території.

Важливою темою обговорення, за словами міністра, стало й питання запуску і використання ядерного реактора, що знаходиться в Севастополі, адже в торішньому звіті МАГАТЕ чітко зазначалося, що цей ядерний об'єкт, який розташований на території Криму, має контролювати Україна.

На нараді також йшлося про узгодження питань стосовно процедури перетину адміністративного кордону з Кримом і спрощення деяких процедур для громадян, які хочуть перемістити окремі групи товарів через цей кордон.

"За підсумками наради дано доручення всім міністерствам і відомствам скоординувати роботу у визначених напрямках і вжити заходів, спрямованих на протидію Росії інтегрувати півострів і повернути його до складу України", - резюмував Черниш.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-