Лієв: Турсезон у Криму стане ще провальнішим, ніж за два роки анексії

Лієв: Турсезон у Криму стане ще провальнішим, ніж за два роки анексії

Укрінформ
За словами екс-міністра курортів і туризму АР Крим, цей туристичний сезон для півострова стане ще більш провальним, ніж у перші два роки анексії.

Про підсумки першого місяця літа у туристичній галузі Криму Олександр Лієв розповів у блозі на Обозревателе.

За його словами, окупаційна влада Криму вже рапортує про перший мільйон туристів і навіть про 120 тисяч гостей з материкової України, однак реальні цифри сильно відрізняються.

«Звичайно, ні про які сотні тисяч гостей з інших регіонів України у Криму не може йти і мови – це неможливо через складну логістику. Збільшення транспортного потоку з материка у Крим – завдання фактично нездійсненне без роботи залізничного транспорту. Саме залізничним транспортом на півострів прибувало до 4 мільйонів українців щороку, що і становило основну частину турпотоку. Так, сьогодні багато повідомляють про автомобільні черги на адмінкордоні з Кримом, проте у першу чергу це обумовлено затяжним процесом пропускної системи – саме "завдяки" роботі російських прикордонників, а не бажанню громадян нашої країни відвідати півострів, між Кримом і Україною скупчуються десятки машин», - пише Лієв.

За його словами, згідно з офіційними даними Держприкордонслужби України, у червні адміністративний кордон материкової України з окупованим Кримом перетнули близько 180 тисяч громадян, що на 60 тисяч менше, ніж за цей же період у 2015 році. Крім того, майже вдвічі скоротився потік транспортних засобів – до 32 тисяч у 2016 році порівняно з 62 тисячами у минулому. При цьому варто врахувати, що потік громадян, що прямують у Крим саме на відпочинок, в рази менше загальної кількості автомобілістів.

"Що стосується росіян, на яких і залишається сподіватися кримчанам в сезон, то вони теж не поспішають обирати для своїх відпусток курорти півострова. Питання логістики і тут відіграє не останню роль, адже до анексії гості з Росії також приїжджали до нас, в основному залізничним транспортом. Крим розглядався туристами, як бюджетне місце відпочинку, де з "московської" зарплатою можна відпочити на повну котушку. Сьогодні Крим не по кишені і тим, хто ще нещодавно кричав "Крымнаш!" і радів анексії. Нинішній Крим боляче б'є по гаманцю вже на шляху до нього, адже ціни квитків на літак Москва-Сімферополь у липні варіюються від 6500 до 11 000 рублів (2500-4200 гривень). Наприклад, в Сочі з Москви можна дістатися набагато дешевше – ціни на авіаквитки від 4000 до 8000 рублів (1500-3000 гривень)", – сказав Лієв.

За його словами, росіяни продовжують обирати курорти Краснодарського краю. "Сьогодні російський турист вже розуміє, що Крим став не по чину "важливим" і дорогим курортом, при цьому сервіс після анексії тільки гірше.

"Відновлення ж співпраці Росії та Туреччині, вочевидь, остаточно вб'є туристичний сезон в Криму. Це видно і без глибокого аналізу – сервіс "Яндекс.Подорожі" повідомив, що за 4 дні після скасування заборони на польоти росіян в Туреччину, кількість запитів по турах у Туреччині збільшилася в чотири рази, а от інтерес громадян РФ до Криму впав втричі", – заявив Лієв.

Він також заявив, що утопічні для сьогодення ідеї, наприклад, про налагодження турпотоку до Криму з Китаю, не працюватимуть через низку обставин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-