В окупованому Криму сподіваються відзначити День кримськотатарського прапора

В окупованому Криму сподіваються відзначити День кримськотатарського прапора

Укрінформ
Попри суворий контроль з боку окупаційної влади, День кримськотатарського національного прапора в Криму все-таки планують відзначити флешмобом, виставками та інтелектуальними іграми. 

Про це на прес-конференції в Укрінформі, присвяченій Дню кримськотатарського прапора, повідомила член Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель.

"Цього року в Криму такі масові заходи, як мітинги, процесії, концерти, не плануються. Однак за ініціативою молодіжних організацій пройдуть флешмоб, фотоконкурс, інтелектуальна гра і виставка художників, темою якої є кримськотатарський прапор", - повідомила Юксель. 

Вона висловила сподівання, що цього року заплановані в день кримськотатарського прапора заходи не будуть зірвані, як це було минулоріч, коли співробітники ФСБ не дали провести конкурс малюнка в мікрорайоні Ак-Мечеть у Сімферополі.

"Минулого року в мікрорайоні Ак-Мечеть мав відбутися конкурс малюнків, але співробітники ФСБ, які там знаходилися, розвертали людей, які прийшли на захід, і таким чином не дали його провести", - розповіла Юксель.

За її словами, на материковій Україні основні заходи, пов'язані зі святкуванням Дня прапора кримських татар, пройдуть у Києві, Львові, Харкові та Генічеському районі Херсонської області. Так, у Києві 26 червня о 18 годині почнеться хода з кримськотатарським прапором розміром 39 на 6 метрів. Хода центральною вулицею Києва пройде від Бессарабської до Європейської площі.

За словами члена Меджлісу, величезний стяг, пошитий з великої кількості кримськотатарських прапорів, допомогли виготовити представники кримськотатарської діаспори в Анкарі.

Цього ж дня у Києві пройде автопробіг, який також фінішує на Європейській площі. Там же учасники конкурсу дитячого малюнка змагатимуться у зображенні прапора.

Крім того, повідомила Юксель, народний артист України Фемі Мустафаєв запрошує всіх у Київський планетарій, де о 16 годині розпочнеться концерт українських і кримськотатарських артистів, присвячений Дню національного прапора кримських татар.

У Новоолексіївці Херсонської області організатори свята планують "запустити і направити у бік Криму 500 куль з патріотичними написами". Крім того, там пройде конкурс з національної боротьби "куреш" і концерт патріотичної пісні.

Кримськотатарський прапор - полотнище блакитного кольору із золотистою тамгою - родовим знаком правлячої династії у період державності кримських татар. Був затверджений на 1-му Курултаї (національному з'їзді) кримських татар у 1917 році. Відзначається в Криму 26 червня, у зв'язку з повторним затвердженням його на 2-му Курултаї кримськотатарського народу, який відбувся в червні 1991 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-