Чубаров назвав

Чубаров назвав "головну помилку" мінського процесу

Укрінформ
Переговори щодо припинення вогню на сході України та відновлення її територіальної цілісності мають вестися комплексно, а також вбирати у себе питання щодо повернення Криму, будь-який інший процес може бути згубним для усього процесу врегулювання конфлікту.

Таке переконання в Києві під час конференції за участю членів Парламентської Асамблеї НАТО висловив голова Меджлісу кримськотатарського народу народний депутат Рефат Чубаров.  

"Головною помилкою в тому, що пов'язано з мінським процесом, є те, що виконання домовленостей розглядається без розуміння того, що має відбутися з Кримом... Питання мінського процесу та питання повернення Криму мають бути зведені в одну систему, виведені для єдиного діалогу. Це полегшить обговорення та застосування тих інструментів, які використовуються, зокрема, щодо санкцій (проти Росії – ред.)", - наголосив Чубаров.

Він підкреслив, що застосування міжнародних санкцій проти Росії має розглядатися комплексно, в ширшому контексті відновлення територіальної цілісності України, включаючи звільнення окупованих регіонів Луганської та Донецької областей та повернення Криму.

"Нас, кримських татар, усього 300 тисяч на своїй землі. Вони півстоліття жили у місцях вигнання, і отримали шанс на відродження у зв'язку із поверненням, і очікували кардинальних змін після Революції Гідності. Але одного дня все повернулося. Росія перетворює Кримський півострів на потужний військовий плацдарм на Південному фланзі НАТО, і вона почала системну політику щодо видавлювання з півострова "нелояльного» населення", - сказав Чубаров.

Він зауважив, що ані кримських татар, ані українців не можуть влаштовувати жодні твердження про те, що повернення Криму не на часі.

"Нам натякають – балтійські країни чекали 50 років, то може, й ви почекаєте? У нас немає такого ресурсу, як у інших народів, адже за останні десятиліття нас вбивали вже кілька разів, і кожного разу це було пов'язано з Російською Федерацією. У лютому 2014 року нас ніхто не зміг захистити – ані рідна держава, яка була знесилена тим протистоянням, яке відбулося на Майдані, але й не зміг захистити світ, який, нібито, володів системою різноманітних правових механізмів", - сказав Чубаров.

Він висловив переконання, що світ не може залишатися байдужим до долі Криму та кримських татар.

"Всі говорять зараз – "у нас є час". Але час – це головний ресурс Путіна, який сподівається, що за цей час він зможе знесилити та втомити міжнародне суспільство, "розколотити" лідерів західних країн. Може, хтось думає, що за рахунок Криму, кримських татар, України вирішити свої інтереси або інтереси своїх народів? Якщо ми не можемо цьому ніяк запобігти, то  маємо попередити: в нашій новітній європейській історії спроби таких сепаратних діалогів завжди завершувалися катастрофами для таких еліт", - підкреслив кримськотатарський лідер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-