Деокупація Криму: Київ та Анкара мають об'єднати зусилля – посол

Деокупація Криму: Київ та Анкара мають об'єднати зусилля – посол

Укрінформ
В умовах анексії Криму, утисків прав кримських татар, лише спільні та скоординовані дії України та Туреччини матимуть результат.

Про це сказав посол України в Туреччині Сергій Корсунський в інтерв'ю Daily Sabah напередодні Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

"Ми - Україна і Туреччина - маємо спільне Чорне море та маємо спільного сусіда - Росію.  Якщо пригадати історію з XV століття до цього дня, ви побачите, що і Україна, і Туреччина завжди мали проблеми з Росією... Україна та Туреччина мають продовжувати працювати разом, щоб звільнити Крим", - наголосив Корсунський.

За його словами, після того, як Москва анексувала територію України наприкінці XVII століття, Москва порушила всі надані Україні обіцянки щодо захисту своїх прав і свобод.

"З тих пір росіяни зробили все можливе, щоб знищити українські душу, культуру і мову. Те ж саме у випадку з Кримом", - сказав дипломат, вказавши, що росіяни заволоділи Кримом у XVIII столітті з однією метою: повернути Стамбул, як давню столицю православ'я, але успіху у цьому не досягли.

За словами Корсунського, нині стратегія Росії полягає в управлінні регіоном Чорного моря.

"Якщо подивитися на карту Чорного моря, якщо уявити, що Крим є величезною військовою базою, ви можете побачити, що Росія намагається контролювати Чорне море. З Криму росіяни можуть легко контролювати доступ до всіх країн навколо Чорного моря. Вони можуть поставити під загрозу всі країни НАТО навколо Чорного моря: Болгарію, Румунію і Туреччину", - сказав він.

Український дипломат також вказав на порушення Росією прав кримських татар, оскільки вони є найбільшою силою опору проти окупації.

"Вони порушують всі права кримських татар: право говорити кримськотатарською мовою, право дотримуватися своїх власних релігійних та культурних традицій. Мусульманське населення - велика частина Росії, але вона порушує права мусульман, що є кримськими татарами", - сказав Корсунський.

Як відомо, сьогодні відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу. Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня. Проте, перша і найбільша хвиля завершилася 20 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-