Україна може й повинна розслідувати депортацію кримських татар - експерт

Україна може й повинна розслідувати депортацію кримських татар - експерт

Укрінформ
Україна може стати ініціатором розслідування факту депортації кримськотатарського народу. Таке право їй дає міжнародна конвенція 1949 року про захист цивільного населення, що стало жертвою війни.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив завідувач сектором Інституту законодавства ВР України Борис Бабін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Міжнародна конвенція 1949 року (Женевська конвенція від 12 серпня 1949 року про захист цивільного населення, жертв війни. - Ред.) не тільки тлумачить факт геноциду, а й зобов'язує громадян потерпілої держави переслідувати геноцид. Тому Україна не тільки може, а й повинна почати розслідування факту депортації кримських татар", - заявив Бабін.

Тим більше, наглосив експерт, що "депортація кримськотатарського народу триває, так як в місцях заслання в Узбекистані продовжують залишатися близько 200 тисяч депортованих кримських татар та їхніх нащадків, і окупаційна влада у Криму перешкоджає їх поверненню на батьківщину".

Як вважає Бабін, необхідність розслідування цього факту обгрунтовується й тим, що в Криму існує загроза нової депортації кримських татар.

"Найбільш ефективним було б провести розслідування, поки є живі свідки депортації, які можуть надати відповідні докази і будуть використані в процесах, ... але, незважаючи на це, СБУ довгі роки не порушує кримінальну справу за даним фактом, хоча юридична база для цього в Україні є", - стверджує правник.

За його словами, у грудні 2015 року прокуратура АРК порушила справу за статтею "геноцид" (ст.4 КК України), "але статус цієї справи необхідно було б підняти хоча б до рівня військової прокуратури".

Як зазначив завідувач сектором Інституту законодавства ВРУ, в даний час ведуться необхідні слідчі заходи, залучаються волонтери з метою пошуку потерпілих, свідків і підозрюваних у даній справі.

18 травня 1944 року за наказом Сталіна з Криму в регіони Середньої Азії та на Урал були депортовані кримські татари. В ході депортації і у перші роки у вигнанні загинуло 46,2% від загальної чисельності народу. Після розпаду СРСР, на початку 90-х років, в український Крим почалося масове повернення кримськотатарського народу. Загальна чисельність кримських татар на початок окупації півострова РФ становила близько 300 тисяч осіб або 13% населення Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-