У Генштабі РФ до останнього триматимуться за Крим - експерт

У Генштабі РФ до останнього триматимуться за Крим - експерт

Укрінформ
Відмова від анексованого Криму здається керівництву Росії неможливою, оскільки це не лише політично було б зараз складно, а й тому, що військові міркування «домінують абсолютно» у прийнятті серйозних рішень у Москві над усіма іншими.

Про це заявив російський військовий аналітик, оглядач «Новой газеты» Павло Фельгенгауер, виступаючи в четвер у Німецькому товаристві зовнішньої політики в дискусії «Закритий півострів: права людини і політика безпеки Росії в Криму після анексії», повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

«Відмова від Криму здається нашому Генеральному штабу і політичному керівництву, яке за ним йде, абсолютно неможливою річчю... Потрібно розуміти, наскільки військові і стратегічні міркування зв'язують руки російського керівництва», - зазначив Фельгенгауер.

За його словами, неможливе вирішення кримського питання надалі без урахування військового чинника, воєнно-стратегічного значення півострова. «Навіть у разі можливої, колись у майбутньому, зміни режиму в Москві військові питання нікуди не дінуться, хто б не опинився (у керівництві)», - говорить експерт. Для Росії принципово важливим є те, яким буде військовий статус Криму. У разі залишення півострова, мінімальною була б вимога демілітаризації його, «але і це досить складно», - зазначає він.

«Потрібно розуміти російську систему прийняття будь-яких рішень - економічних, фінансових, зовнішньополітичних, коли військові міркування завжди йдуть першими,... це тотальна мілітаризація системи прийняття рішень. Росія - це не країна з армією, це армія з країною», - вважає військовий експерт. І це, за його спостереженням, не дуже розуміють не лише на Заході, а й у самій Росії.

Прихованість, з якою готувалася кримська операція, і численні заходи з введення в оману всіх (і світової спільноти, і власних громадян), були важливими для військової несподіваності, «але це смертельно невдало для політичних наслідків, які або ніхто не враховував, або враховував у дуже слабкій мірі», - наголошує Фельгенгауер. Зокрема, на його думку, очевидно, ніхто не припускав такої зовнішньополітичної кризи із Заходом; того, що Крим стане «чорною дірою російської економіки».

Перетворення Криму на острів, що добре обороняється, він назвав «бідою російського планування, яке має занадто військово-оперативний характер», бідою надто великої мілітаризованості російського суспільства, всієї системи прийняття рішень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-