Судилище над Меджлісом продовжиться 25 квітня

Судилище над Меджлісом продовжиться 25 квітня

Укрінформ
Наступне засідання суду у справі про заборону Меджлісу кримськотатарського народу призначено на 25 квітня 2016 року. В ході сьогоднішнього засідання суд максимально відмовлявся від залучення до справи доказів, які доводять надуманість обвинувачень в «екстремістській діяльності Меджлісу».

Про це повідомляє кримське агентство «Аргументи тижня - Крим», що проводить текстову онлайн-трансляцію із залу суду.

Адвокати відповідачів заявили про необхідність залучення до справи документів і резолюцій, прийнятих Генеральною асамблеєю ООН, у зв'язку з тим, що вони дають визначення кримських татар як корінного народу.

Суд вважає, що визначення кримських татар як корінного народу Криму «не є предметом розгляду засідання», на що позивач відповів, що «в документах йдеться про права корінних народів і їх взаємодію з представницькими органами в міжнародному просторі».

Крім того, визначення в документах пояснюють, «чому Меджліс не легалізований у російському законодавстві».

Незважаючи на протести представників «прокуратури», «мін'юсту» і «рескомнацу», суд частково задовольнив клопотання захисту Меджлісу, залучивши до справи лише деякі матеріали Генеральної асамблеї ООН.

Одночасно, суд відмовив у клопотанні відповідача про залучення до судового розгляду нових осіб, зокрема голови ЦВК Курултаю Заїра Смедляєва і «голови» так званого рескомнацу Заура Смирнова, які могли б дати «вичерпні пояснення щодо спірних питань».

Крім того, адвокати відповідача клопотали про повторну лінгвістичну експертизу документів Меджлісу незалежними експертами, аргументуючи тим, що у наданих документах суду не зазначено ні досвід, ні кваліфікація експерта, ні навіть пояснення, в якій саме галузі він експерт».

Проте, суд відхилив дане клопотання, але пішов назустріч «прокуратурі», яка настояла на приєднання до справи судової лінгвістичної експертизи заяв голови Меджлісу Рефата Чубарова і ряду документів, які, на думку позивача, «підтверджують екстремістську спрямованість діяльності Меджлісу».

Для ознайомлення з новими, долученими до справи матеріалами, а також у зв'язку з відсутністю в Криму «основного фігуранта справи» Нарімана Джелялова, судове засідання перенесли на 25 квітня на 9.30.

Як повідомляв Укрінформ, 15 квітня о 10.03 відкрилося чергове засідання суду за позовом «прокуратури» Криму, що вимагає заборони Меджлісу кримськотатарського народу і визнання його екстремістською організацією. 13 квітня так званим прокурором Криму було винесено рішення про призупинення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-