Глави МЗС країн Північної Європи обіцяють не забути Росії анексію Крим

Глави МЗС країн Північної Європи обіцяють не забути Росії анексію Крим

Укрінформ
Порушення міжнародного права не може відбуватися без наслідків. Росія не повинна залишатися безкарною і має відповісти за анексію Криму, а санкції проти неї мають залишатися чинними. 
Про це йдеться в заяві міністрів закордонних справ Швеції, Естонії, Литви, Латвії, Фінляндії та Данії, інформує Politico.
"Минуло два роки відтоді, як Росія незаконно анексувала Крим і Севастополь. 18 березня 2014 року ознаменувало початок наступу Росії на територіальну цілісність України, що є найбільш кричущим порушенням Статуту ООН, міжнародного права, Гельсінського заключного акта та Паризької хартії за останні десятиліття", - зазначають міністри.
В заяві наголошується, що відтоді ситуація з правами людини в Криму різко погіршилася. Кримчани змушені приймати російське громадянство, а повідомлень про катування та жорстоке поводження з етнічними українцями та членами татарської громади все більше. Крім цього, українська мова перебуває під сильним тиском, а свобода ЗМІ обмежена. 
За словами міністрів, такі незаконні та агресивні дії Росії не можна забути.
"Крим не забутий. І Росія повинна бути притягнута до відповідальності. Кримські татари та інші кримчани, які постраждали від репресивної політики Росії, повинні підтримуватися", - підкреслюють глави МЗС.
Міністри зазначають, що політика невизнання ЄС анексії Криму є "найяскравішим і найбільш ефективним проявом підтримки".
Крім цього, глави МЗС закликають бути пильними та тримати під постійним контролем санкції щодо Росії, щоб "усунути лазівки і переконатися, що вони ефективні".
"Санкції залишатимуться в силі доти, доки незаконна анексія Криму Росією триватиме", - наголосили вони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-