Велика Британія добиватиметься повернення Криму Україні – постпред в ООН

Велика Британія добиватиметься повернення Криму Україні – постпред в ООН

Укрінформ
Велика Британія наполягатиме на відновленні суверенітету і територіальної цілісності України і пропонує три кроки по врегулюванню конфлікту в країні.
Велика Британія наполягатиме на відновленні суверенітету і територіальної цілісності України і пропонує три кроки по врегулюванню конфлікту в країні.
Про це постійний представник Великої Британії при ООН Меттью Райкрофт заявив, виступаючи в понеділок перед членами Радбезу ООН після презентації Німеччиною програми її головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі, повідомляє кореспондент Укрінформу. 
«Велика Британія підтримує територіальну цілісність України і продовжуватиме дотримуватися своєї рішучості повернути Крим на своє місце, як частину України», - заявив Райкрофт на початку свого виступу.
Дипломат констатував, що через рік після минулого засідання «ми ніскільки не наблизилися до вирішення кризи». До проблем, які обговорювалися в РБ рік тому, сьогодні «додалася недопустима агресія проти спостерігачів ОБСЄ». Без встановлення справжнього перемир'я цифра загиблих і тих, хто потребує гуманітарної  допомоги, лише зростатиме, упевнений він.
Райкрофт запропонував “три чіткі кроки» з врегулювання. Перший - моніторингова місія повинна повною мірою виконувати свій мандат, погрози і агресивна поведінка на адресу спостерігачів повинні припинитися, самі спостерігачі повинні отримати повний доступ на місця, для чого РФ повинна використовувати свій вплив на сепаратистів. 
Другий - Лондон вітає переміщення у справі обміну полоненими, проте пам'ятає про те, що 134 українці залишаються у полоні, і знов закликає Росію «звільнити всіх незаконно утримуваних українських громадян, включаючи тих, кого утримують в Росії і в незаконно анексованому Криму, в їх числі Надію Савченко і Олега Сенцова». 
Але найголовніше, за словами дипломата, – необхідність дійсного припинення вогню і «щире політичне бажання відновити суверенітет України».  «Російська Федерація повинна продемонструвати таке бажання і жити відповідно до  своїх міжнародних зобов'язань, вивести свою зброю і персонал і використовувати свій вплив на сепаратистів з тим, аби покласти край цьому конфлікту і запобігти загибелі людей. Це кращий спосіб покінчити із страхом і стражданнями на сході України і дати можливість українському уряду зосередитися на таких потрібних реформах», - заявив Райкрофт. 
Він наголосив при цьому, що «доти, поки такі кроки не будуть зроблені, Велика Британія з її партнерами по ЄС поклопочеться про те, аби санкції зберігалися».
Британський посол зазначив лідируючу роль Німеччини у «нормандському форматі» і в підтримці СММ і тристоронньої групи ОБСЄ. 
Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр у понеділок представив членам Радбезу ООН у Нью-Йорку програму роботи Організації з безпеки і співробітництва в Європі на 2016 рік як голова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-