Унаслідок підриву Каховської ГЕС підтоплені майже 55 тисяч гектарів лісу

Унаслідок підриву Каховської ГЕС підтоплені майже 55 тисяч гектарів лісу

Укрінформ
Підрив Каховської ГЕС спричинив підтоплення майже 55 тис. га лісу на Херсонщині, що призведе до масової загибелі диких тварин.

Про це повідомив в.о. генерального директора ДП «Ліси України» Юрій Болоховець у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Наслідки кричущі. Орієнтовно підтоплено 55 тис. га лісів, з яких 47 тис. га – це окуповані території. Оцінити збитки, нанесені лісовому господарству, зараз достатньо складно, адже у нас немає доступу до окупованих територій. Проте можна спрогнозувати ситуацію», - зазначив Болоховець.

За його словами, потоки води могли знести родючий пласт лісів і молоді насадження. Якщо вода стоятиме до 20 днів, це загрожує загибелі дерев, особливо віком до 10 років. Адже застояна вода провокує розвиток кореневої гнилі, змінює кислотність ґрунту.

Читайте також: Через підрив Каховської ГЕС під загрозою знищення посіви у трьох регіонах

«Якщо на збереження рослин у лісі ще є надія, то тварини, фактично, приречені. Можливо, комусь вдасться зачепитися за острівець суходолу, але переважну більшість просто винесе течією у відкрите море. Це олені, козулі, дикі кабани. У ящірок, змій, зайців, їжаків – шансів немає», - наголошує очільник держпідприємства.

Крім того, загроза підтоплення наближається до регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса». Очікується, що перешийок у кінці затоки за межами дельти Дніпра буде майже повністю затоплений за 50 годин після прориву дамби.

Також через руйнацію Каховської ГЕС у Дніпро потрапили щонайменше 150 т машинного мастила, осідання якого на рослини призведе до незворотних наслідків у процесі фотосинтезу.

Читайте також: Евакуйованих жителів Херсонщини готові прийняти у вісьмох областях

Як повідомлялось, унаслідок підриву Каховської ГЕС було знищено і машинний зал, у якому знаходилося 450 т технічного мазуту, з них 150 т уже опинилися у річці Дніпро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-