МЗС засудило «вирок» загарбників українському художнику Богдану Зізі

МЗС засудило «вирок» загарбників українському художнику Богдану Зізі

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України засудило сфабрикований «вирок» російського маріонеткового суду українському художнику-акціоністу Богдану Зізі.

Про це йдеться у коментарі МЗС, передає Укрінформ.

«Закликаємо міжнародну спільноту рішуче засудити дії російської окупаційної адміністрації в Криму, виступити на захист Богдана Зізи та всіх інших українських політв’язнів, яких незаконно утримує за ґратами Росія», - заявили у зовнішньополітичному відомстві.

Читайте також: Кримського художника Богдана Зізу в Росії засудили до 15 років колонії

У МЗС зазначили, що Зіза закликав звільнити всіх українських політв'язнів із в'язниць в тимчасово окупованому Криму та в Росії та на знак протесту проти сфабрикованого проти нього вироку оголосив про початок голодування з 10 червня.

Українські дипломати акцентували, що культурна та художня діяльність є невід'ємною частиною кожного суспільства.

«Засудження особи за її самовираження у художній формі є викривленням справедливості та порушенням основних принципів демократії. Вирок Богдану є діагнозом російському тоталітарному режиму, для якого людське життя та свобода не мають ніякого значення», - зауважили в МЗС.

Читайте також: Арештований у Криму художник Зіза просить Зеленського про обмін

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що Генеральна асамблея ООН у своїй резолюції від 15 грудня 2022 року «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна» засудила дії Росії в Криму та висловила глибоку стурбованість повідомленнями про свавільні затримання, арешти та вироки щодо громадян України, серед яких Богдан Зіза.

Своєю чергою уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець назвав "ганебним судилищем" процес над українським художником Богданою Зізою, якого у Росії засудили до 15 років ув'язнення.

«Чергове ганебне судилище над громадянином України. 15 років ув’язнення в колонії загального режиму. Такий вирок оголосив російський Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону кримському художнику та активісту Богдану Зізі. Перші чотири роки він має провести у в’язниці», - зазначив Лубінець.

За його словами, обвинувачений в з останньому слові заявив, що розпочинає з 10 червня голодування, а будь-які спроби примусового годування буде розцінювати як катування. Він також виступив із вимогою позбавити його російського громадянства, яке він отримав після окупації Криму, і звільнити всіх політв’язнів із російських в’язниць.

Лубінець нагадав, що 27-річного Зізу затримали у травні 2022 року за те, що він облив жовтою і блакитною фарбами вхід до російської адміністрації Євпаторії та спробував підпалити двері, протестуючи проти війни. Його звинуватили у тероризмі, екстремізмі та вандалізмі з політичних мотивів.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні, 6 червня, російський військовий суд засудив до 15 років ув'язнення в колонії загального режиму кримського художника Богдана Зізу.

Напередодні під час судового засідання Богдан Зіза оголосив, що із 10 червня розпочне голодування. Він також вимагав позбавити його російського громадянства, звільнити усіх політв'язнів із російських в'язниць.

Читайте також: Заарештованого в Криму художника Зізу етапують до Ростова

Богдану Зізі загарбники інкримінували чотири статті КК РФ: здійснений теракт; загроза здійснення теракту; заклик до тероризму та вандалізм із політичних причин.

16 травня 2022 року юнак облив синьою та жовтою фарбами будівлю "адміністрації" Євпаторії, після чого кинув у неї коктейль із запальною сумішшю. Того ж дня його заарештували, катували та погрожували, під тиском змусили записати на відео "зізнання". Спочатку його утримували у СІЗО Сімферополя, після чого перевезли до пенітенціарного закладу в Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-