Евакуйованих жителів Херсонщини готові прийняти у вісьмох областях

Евакуйованих жителів Херсонщини готові прийняти у вісьмох областях

Оновлено
Укрінформ
Вісім областей готові приймати евакуйованих із зони підтоплення через підрив росіянами Каховської ГЕС.

Як передає Укрінформ, про це повідомили обласні військові администрації.

«У звʼязку з підривом Каховської ГЕС збираємо евакуаційну комісію у Львові. Вже відомо про планову евакуацію місцевих мешканців. Маємо бути готові», – написав Садовий у Фейсбуці.

Для цього, у місті розконсервують модульні містечка. “У Львові розглядають варіант розконсервування модульних містечок у Стрийському парку, на вул. Пулюя та на Сихові для людей, яких можуть евакуйовувати з підтоплених внаслідок підриву Каховської ГЕС населених пунктів. А також, за необхідності, тимчасові прихистки розгорнуть у закладах освіти, в яких завершилось навчання”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Загарбники готувалися до евакуації за два дні до підриву Каховської ГЕС - партизани

Зараз очікується інформація від Херсонської ОВА. Якщо знадобиться, то міські служби впродовж трьох годин розгорнуть прихистки. Вони вже мають такий досвід.

Директор департаменту Закарпатської ОВА Роман Молдавчук сказав кореспонденту Укрінформ, що у часи найбільшого напливу біженців під час повномасштабного вторгнення в області перебувало до 400 тисяч людей. Зараз, за даними мобільних операторів, залишаються до 250 тисяч внутрішньо переміщених осіб, тому місця для людей в області є.

Своєю чергою міський голова Вінниці Сергій Моргунов у Телеграмі заявиви, що “підрив Каховської ГЕС змусив людей залишати домівки. Готується евакуація. Вінниця готова прихистити мешканців з територій, де росіяни спричинили це екологічне лихо”.

За його словами, для допомоги постраждалим будуть максимально задіяні всі ресурси.

Читайте також: Рівень води у Каховському водосховищі впав на 1,5 метра

Начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль у Телеграмі повідомив, що терміново зібрав профільну комісію та доручив негайно підготувати відповідні місця перебування людей.

В області також запустили роботу Координаційного центру підтримки цивільного населення, який відповідатиме за поселення, медичну, соціальну допомогу, гуманітарне забезпечення, психологічну та юридичну підтримку. 

Голова ОВА зазначив, що гаряча лінія для евакуації +380 (362) 400 100, а також за мобільними номерами (098) 505 83 25 та (097) 008 81 91.

“Звичайно, що Волинь готова допомогти та прийняти внутрішніх переселенців із підтоплених населених пунктів, якщо буде така необхідність. Робота буде так само організована, як і впродовж року, спільно із територіальними громадами”, - поінформував начальник Волинської ОВА Юрій Погуляйко у Телеграмі.

Зазначається, що куруватиме процес департамент соціального захисту населення облдержадміністрації, при якому діє гаряча лінія. Начальник ОВА зазначив, якщо люди потребують житло внаслідок термінової евакуації або можуть його запропонувати, потрібно телефонувати за номером (066) 657 09 15.

Читайте також: Жертв через підрив росіянами Каховської ГЕС наразі немає - Шмигаль

Крім того, Одещина може прийняти і розмістити у місцях компактного поселення 3291 людину із підтоплених територій Херсонщини.

За словами начальник Одеської ОВА Олега Кіпера, зараз в оперативному режимі відпрацьовується питання розміщення осіб у приміщеннях закладів освіти та приватному секторі.

Для осіб, які переміщуються, зокрема для розв'язання питань розміщення, працює телефонна гаряча лінія +38 (067) 304-91-95.

Водночас начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк у Фейсбуці зазначив, що область наразі готова розмістити у себе дві тисячі людей із підтоплених районів Херсонщини.

"Зараз уся Україна об’єдналась для того, аби рятувати наших співгромадян, які опинились у зоні підтоплення. На Буковині є близько 2 тисяч вільних місць для розміщення внутрішньо переміщених осіб. Також проводимо роботу з підготовки резервних місць, які можна буде розгорнути у разі потреби", – йдеться у дописі.

Також він зазначив, що на сьогодні скликають координаційну раду, де будуть вивчати можливість прийому людей на Буковині.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: науковці зможуть зробити висновок про вплив на довкілля, коли спаде вода

Пізнише Київська область оголосила, що готова прийняти жителів Херсонщини, які опинилися на затоплених територіях внаслідок підриву російськими терористами греблі Каховської ГЕС.

Голова Київської ОВА Руслан Кравченко повідомив, що доручив підготувати місця для компактного перебування людей. Наразі в області вже готово понад 3000 місць, у тому числі й для маломобільних груп та людей з інвалідністю. Крім того, підготовлені продуктові набори, спальники, термоковдри, постільна білизна, розкладачки, посуд тощо.

«Російські злочинці продовжують цинічно знищувати українців. І ми не залишимо в біді людей, які евакуюються з небезпечних територій. Президент України, уряд, регіони та органи місцевого самоврядування Київщини об’єднали зусилля для підтримки та допомоги всім, хто цього потребує! Підрозділи ДСНС у Київській області вже готові за першої вимоги виїхати до постраждалих територій», – наголосив Кравченко.

З питаннями щодо розселення можна телефонувати за номером: (099) 510 72 12.

Як повідомляв Укрінформ, вночі 6 червня російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС. У зоні лиха на правобережжі Херсонщини опинилися близько 16 тис. людей. Оголошена евакуація.

На лівобережжі Херсонщини підтоплене село Кринки в тимчасово захопленій російськими військами Олешківській громаді.

У Новій Каховці російські загарбники не евакуюють людей, а вивозять награбоване.

ЗСУ визволили правобережну частину Херсонської області, зокрема місто Херсон. Частина області, розташована на лівому березі Дніпра, тимчасово захоплена російськими військами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-