ЛГБТ-спільнота і суспільство. Що змінилось з початком повномасштабної війни?

ЛГБТ-спільнота і суспільство. Що змінилось з початком повномасштабної війни?

Укрінформ
5 червня, 14:00 - панельна дискусія на тему: «ЛГБТ-спільнота і суспільство. Що змінилось з початком повномасштабної війни?».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники: Інна Совсун - народна депутатка України, ініціаторка законопроєкту про реєстровані партнерства; Альона Грузіна - культурологиня, комунікаційниця Гендер в деталях (онлайн); Андрій Кравчук - експерт з адвокації Центру «Наш центр»; Максим Потапович - медіакомунікаційний менеджер ГО «Українські ЛГБТ+ військові»; Дмитро Гаврилюк (Мораліс) - голова виконкому ГО «Українські ЛГБТ+ військові».

Теми для обговорення:

  •  ЛГБТ–спільнота та суспільство – як змінилось ставлення з початку повномасштабного вторгнення?
  •  Представники ЛГБТ на фронті, у війську – чи є ознаки дискримінації?
  •  Законопроєкт про реєстровані партнерства.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/, українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Із повномасштабним вторгненням кількість українців, які підтримують ЛГБТ-спільноту, зросла - Совсун

Представники ЛГБТ-спільноти, які служать в лавах Збройних сил та прагнення України відрізнятися від гомофобної Росії зумовили збільшення підтримки ЛГБТ-спільноти серед українців.

Про це повідомила народний депутат України, ініціаторка законопроєкту про реєстровані партнерства Інна Совсун під час панельної дискусії на тему: «ЛГБТ-спільнота і суспільство. Що змінилося з початком повномасштабної війни?», яка відбулася в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Повномасштабне вторгнення змінило якісно ситуацію: кількість тих, хто зараз підтримує ЛГБТ-людей, суттєво більша, аніж три роки тому", - сказала вона.

Совсун зауважила, що на позитивне ставлення до ЛГБТ-спільноти серед українців передусім вплинули чинні військові - представники ЛГБТ, які наважилися про себе заявити. Водночас, за її словами, в умовах повномасштабного вторгнення підтримка представників ЛГБТ демонструє українцям і світу відмінність України від Росії, де "гомофобія є частиною національної ідеології".

"Коли ми зареєстрували законопроєкт про реєстровані партнерства, кількість запитів від міжнародних медіа була величезна. Для іноземців це було маркером того, чим Україна відрізняється від Росії", - підкреслила вона.

Також депутат додала, що в цілому ставлення до ЛГБТ-спільноти в Україні змінювалося в кращий бік поступово протягом 10-15 років, що відображено в різних соціологічних опитуваннях.

Як повідомляв Укрінформ, народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт "Про інститут реєстрованих партнерств"(№9103).

Зокрема, документ пропонує визначити, що реєстроване партнерство — зареєстрований сімейний союз двох повнолітніх осіб однієї чи різної статі, в основі якого лежить взаємоповага, взаєморозуміння, взаємопідтримка, взаємні права та обов’язки.

У Раді пропонують розробити протокол поведінки в армії під час камін-ауту ЛГБТ-військових

Стандартизований протокол поведінки з боку військових у ситуації, коли хтось з їхніх побратимів або посестер розкриває свою сексуальну орієнтацію, вбереже ЛГБТ-людей від проявів дискримінації в армії.

На цьому наголосила народна депутатка, ініціаторка законопроєкту про реєстровані партнерства Інна Совсун під час панельної дискусії на тему: "ЛГБТ-спільнота і суспільство. Що змінилось з початком повномасштабної війни?", яка відбулася у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Армія є консервативною структурою. Є приклади, коли камінг-аут призводив до того, що людину починали булити або змушували переводитися в іншу частину, або проводили виховні бесіди - реагування може бути різним. Я думаю, що однією з проблем є те, що у нас немає уніфікованого стандартизованого протоколу "що робити, якщо…". Наприклад, протоколу про те, що має робити підрозділ, якщо хтось з військових повідомляє, що є ЛГБТ-людиною", - сказала депутатка.

За її словами, зараз парламентарії обговорюють питання про створення стандартизованого протоколу поведінки щодо військових, які здійснили камінг-аут, із представниками Міністерства оборони. Совсун підкреслила, що важливо, аби до ЛГБТ-військових було адекватне ставлення з боку побратимів та посестер.

Водночас голова виконкому ГО "Українські ЛГБТ+ військові" Дмитро Гаврилюк зауважив, що однією з проблем для ЛГБТ-військових є відсутність можливості відвідувати партнера в лікарні або брати участь у процесі похорону, оскільки офіційної реєстрації стосунків зараз не передбачено. За його словами, проєкт закону про реєстровані партнерства має розв'язати цю проблему.

Медіакомунікаційний менеджер ГО "Українські ЛГБТ+ військові" Максим Потапович також зауважив, що ЛГБТ-парам складно потрапити на службу до однієї військової частини.

Разом із тим експерти підкреслили, що згідно з соціологічними опитуваннями українське суспільство загалом стало більш толерантним до ЛГБТ-спільноти.

"Минулого року ми замовили опитування у КМІС і повторили ті ж питання, які ставили за шість років до того. І ми, і соціологи не повірили своїм очам: кількість позитивних відповідей зросла в рази. Згідно з опитуванням, більшість українців підтримує захист прав ЛГБТ та ставиться до цих людей з розумінням", - зазначив експерт з адвокації Центру "Наш центр" Андрій Кравчук.

Як повідомляв Укрінформ, народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт "Про інститут реєстрованих партнерств"(№9103).

Зокрема, документ пропонує визначити, що реєстроване партнерство — зареєстрований сімейний союз двох повнолітніх осіб однієї чи різної статі, в основі якого лежить взаємоповага, взаєморозуміння, взаємопідтримка, взаємні права та обов’язки.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-