ОБСЄ не має толерувати присутність держави-агресора - Кулеба

ОБСЄ не має толерувати присутність держави-агресора - Кулеба

Укрінформ
ОБСЄ не повинна толерувати присутність держави-агресора, що кидає виклик кожному принципу і правилу цієї Організації.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на 29-му засіданні Ради міністрів ОБСЄ у польській Лодзі, передає кореспондент Укрінформу.

"За планом кремля це мав бути вже 281-ий день без незалежної України, але з поневоленим українським народом. Без прав, свободи і майбутнього, але з тисячами вбитих, депортованих і вигнаних", - зазначив міністр.

Він вказав на проблему присутності держави-агресора в ОБСЄ та зловживання нею принципом консенсусу.

"Ви всі бачили жахіття цієї війни, і тепер питання полягає в тому, що робить можливим присутність російської таблички за цим столом. Нескінченна брехня? Незліченні погрози? Ядерний шантаж? Тисячі вбитих? Жахливі воєнні злочини? Знущання з людяності та Гельсінського заключного акта? Я думаю, що єдиним розумним поясненням є зловживання росією правилом консенсусу. Якщо є інші пояснення, то тоді нам треба визнати, що щось пішло не так з ОБСЄ, яка толерує присутність країни, яка кидає виклик кожному принципу і правилу цієї важливої інституції", - наголосив Кулеба.

За його словами, у той час як, рф запускає ракети по об'єктах критичної інфраструктури України та підбурює до геноциду на державному телебаченні одночасно з продовженням атак, "не повинні вводити в обману заклики до переговорів, які повторюють ті ж самі люди, які відкинули Діалог з питань європейської безпеки, ініційований чинним головою у лютому".

Читайте також: В ОБСЄ впевнені у необхідності посилити підтримку України

"Тут, в ОБСЄ, ми можемо продовжувати шукати шляхи відновлення всеосяжного діалогу, але реальний вибір полягає в іншому – смерть з росією або життя без неї. Люди очікують від ОБСЄ не пристосування до існуючої агресивної росії, а безкомпромісної боротьби за принципи, які відстоює ОБСЄ", - підкреслив очільник українського МЗС.

Кулеба заявив, що для тривалого миру ОБСЄ потрібна перемога України та відновлення її міжнародно визнаних кордонів. У цьому зв'язку він наголосив на запропонованій Президентом України "формулі миру", яка складається з 10 пунктів, та закликав до її підтримки з боку ОБСЄ.

"Оскільки війна росії має далекосяжні наслідки та негативний вплив на світову безпеку далеко за межами України та Європейського континенту, "формула миру" має потенціал стати глобальним форматом. Широке залучення країн світу до імплементації "формули миру" дозволить досягти справедливого та сталого миру. І ОБСЄ як інституція, і держави-учасниці запрошуються зробити свій внесок у досягнення цієї мети", - заявив глава МЗС.

Читайте також: росія намагається взяти ОБСЄ в заручники – голова Організації

Як повідомляв Укрінформ, у польському місті Лодзь у четвер розпочалося дводенне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Очікується, що питання загарбницької війни рф проти України буде в центрі уваги зустрічі міністрів закордонних справ.

Раніше польська влада відмовилася видати візи російській делегації на чолі з міністром закордонних справ сергієм лавровим. Державу-агресора на засіданні представляє постійний представник рф при ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-