Протидія торгівлі людьми в умовах війни: захист українців в ЄС та ситуація з примусово переміщеними в рф громадянами

Протидія торгівлі людьми в умовах війни: захист українців в ЄС та ситуація з примусово переміщеними в рф громадянами

Укрінформ
2 грудня, 11:00 - брифінг на тему: "Протидія торгівлі людьми в умовах війни: захист українців в ЄС та ситуація з примусово переміщеними в рф громадянами".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Катерина Павліченко - заступниця Міністра внутрішніх справ України; Чесі Мюллер - старша координаторказ питань захисту Представництва МОМ в Україні; Юрій Пархоменко - представник Департаменту міграційної поліції НПУ.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

МОМ: 15% молодих українців прийняли б від незнайомців пропозиції щодо переїзду

Міжнародна організація з міграції з'ясувала, що 15% молодих українців прийняли б від незнайомих людей пропозиції щодо переїзду в нові місця проживання.

Про це заявила старша координаторка з питань захисту Представництва МОМ в Україні Чесі Мюллер на пресконференції в Укрінформі на тему “Протидія торгівлі людьми в умовах війни: захист українців в ЄС та ситуація з примусово переміщеними в рф громадянами”.

"Декілька місяців тому ми з'ясували, що 15% молоді віком від 15 до 22 років прийняли б від незнайомих людей пропозиції щодо, наприклад, переїзду в нові місця проживання. Це дуже ризикована поведінка", - сказала Мюллер.

Вона розповіла, що для донесення цієї інформації до молоді у МОМ розробили онлайн-гру, під час якої діти та молоді люди можуть вивчити основні прийоми, які використовують торговці людьми. У ході гри її учасники відповідають на запитання: "як я можу забезпечити безпеку для себе та своїх друзів", "чи є у вас кодове слово, приміром, "ананас", яке означатиме для друзів та родини, що їм треба зв'язатися з поліцією, бо ви потрапили в біду.

Окрім того, у Телеграмі створено чат-бот "Залишайтеся в безпеці", де постійно працюють оператори, які відповідають на всі запитання тією мовою, якою зручно співрозмовнику.

"Коли ми отримуємо від людей інформацію, що треба відреагувати миттєво, ми передаємо її до правоохоронних органів", - повідомила представниця МОМ.

На завершення вона висловила побажання, щоб українські урядовці, які наразі вирішують багато нагальних питань, наступного року також знаходили час та можливості для боротьби з торгівлею людьми.

Як повідомлялося, Європейський Союз спільно з Міжнародною організацією з міграції (МОМ) та Міністерство соціальної політики України запустили в липні всеукраїнську комунікаційну кампанію, присвячену безпеці внутрішньо переміщених осіб. Її мета - привернути увагу людей до ймовірних ризиків, пов’язаних з переїздом із охоплених війною регіонів, пояснити основні правила безпеки під час пошуку житла, транспорту, роботи. У рамках кампанії розроблено низку інформаційних матеріалів, які допоможуть внутрішньо переміщеним особам уникати цих ризиків, та 5 маркерів безпеки – правил, яких слід дотримуватися у різних ситуаціях.

За роки незалежності понад 300 тис. українців постраждали від проблем, пов'язаних із торгівлею людьми - МОМ

З 1991 року понад 300 тисяч українців постраждали від проблем, пов'язаних із торгівлею людьми. Наразі Міжнародна організація з міграції досліджує як у 2022 році повномасштабне вторгнення росії впливає на ситуацію з торгівлею людьми та сучасне рабство.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ на тему “Протидія торгівлі людьми в умовах війни: захист українців в ЄС та ситуація з примусово переміщеними в рф громадянами” зазначила старша координаторка з питань захисту Представництва МОМ (Міжнародної організації з міграції) в Україні Чісі Мюллер.

“Згідно з оцінками, з 1991 року більше 300 тисяч українців постраждали від проблем, пов'язаних із торгівлею людьми. Ми також знаємо - в період з 2019 року по 2022 рік більше 46 тисяч українців опинилися в ситуаціях, пов'язаних із торгівлею людьми. Трудова та сексуальна експлуатація призвела до того, що українці опинялися в сучасному рабстві останній період у Польщі та у російській федерації, а також в Україні. І зараз ми досліджуємо як у 2022 році повномасштабне вторгнення росії впливає на ситуацію з торгівлею людьми та сучасне рабство. Ми намагаємось продовжувати докладати усіх зусиль, аби попередити ситуацію з потраплянням українців у рабство”, - зазначила Мюллер.

Для протидії потрапляння в рабство Міжнародна організація з міграції у березні та квітні розповсюджувала у поїздах, що курсували між Україною та Польщею, рекламні матеріали з телефонами гарячої лінії, постери, які покликані допомогти українцям.

Вона також повідомила, що згідно з опитуванням, 15% молоді прийняли б пропозиції від незнайомих людей щодо, наприклад, переміщення, переїзду у нові місця. Це дуже ризикована поведінка, наголосила Мюллер, та додала, що інформаційна робота з цього питання триває.

Вона закликала українських урядовців знаходити час та можливості на боротьбу із торгівлею людьми, оскільки наразі продовжують фіксуватися випадки трудової та сексуальної експлуатації.

“Ми, як Міжнародна організація з міграції, яка є департаментом ООН, будемо продовжувати докладати всіх зусиль для підтримки уряду України у цьому питанні”, - запевнила Мюллер.

Як повідомляв Укрінформ, з 25 листопада до 10 грудня триває Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства».

Основне завдання цієї кампанії привернути увагу спільноти до двох актуальних проблем: запобігання і протидія домашньому насильству та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ, громадських організацій заради захисту прав людини. На знак підтримки, люди у всьому світі пов’язують помаранчевою стрічкою свій одяг. Це офіційний колір протидії насильству, що символізує світле та вільне майбутнє. Період акції охоплює наступні важливі дати: 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок; 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом; 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством; 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями; 5 грудня – Міжнародний день волонтера; 6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі; 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

На сьогодні зафіксовано 50 повідомлень про злочини, пов'язані з торгівлею людьми - Департамент міграційної поліції НПУ

Інформація про 100 тисяч потерпілих громадян України від торгівлі людьми не відповідає дійсності, на сьогоднішній день є 50 повідомлень про злочини, пов'язані з торгівлею людьми, лише за 6 такими фактами відкриті кримінальні провадження.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ на тему “Протидія торгівлі людьми в умовах війни: захист українців в ЄС та ситуація з примусово переміщеними в рф громадянами” зазначив представник Департаменту міграційної поліції НПУ Юрій Пархоменко.

“З початку війни є великий ризик потрапляння в ситуацію торгівлі людьми. Ми розуміємо, що частина людей виїхала до Європи, частина переміщена всередині держави і частина людей примусово вивезені на територію рф та рб. Ризики величезні, тому що люди залишились без житла, без грошей, без праці. Так, держава виплачує їм кошти, надає місця тимчасового перебування, держава піклується про дітей та евакуйовує навчальні заклади, але ризик торгівлею людьми залишається дуже великим. На сьогодні з'явилась ще проблема — це поширення в ЗМІ неправдивої інформації щодо ситуації з торгівлею людьми. Так, мережею інтернет розповсюджуються дані про так званих 100 тисяч потерпілих громадян України від торгівлі людьми. Це неправдиві відомості”, - наголосив Пархоменко.

Він поінформував, що з початку вторгнення рф підрозділи Міграційної поліції налагодили співпрацю з європейськими партнерами та була створена так звана європейська платформа з обміну інформації, де кожна європейська країна, яка долучилась до цієї платформи, надає інформацію щодо торгівлі людьми.

Він розповів, що вже проведена операція щодо протидії торгівлі дітьми, протидії жебракування, сексуальній та трудовій експлуатації.

“Всі країни відзвітували щодо проведення цих операцій, надали точні відомості і ми маємо наступну картину, що дійсно на сьогоднішній день було 50 повідомлень про злочини, пов'язані з торгівлею людьми. Лише за 6 такими фактами відкриті кримінальні провадження”, - повідомив Пархоменко.

Він наголосив, що на даний момент ризики дуже великі, Україна співпрацює з Міжнародною організацією міграції та іншими партнерами, аби вживати превентивні заходи для протидії торгівлі людьми. Йдеться про інформаційні кампанії на пунктах пропуску на кордоні, розсилку смс українцям на території Європи, створення чатботів тощо.

Як повідомляв Укрінформ, з 25 листопада до 10 грудня триває Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Основне завдання цієї кампанії привернути увагу спільноти до двох актуальних проблем: запобігання і протидія домашньому насильству та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ, громадських організацій заради захисту прав людини. На знак підтримки люди у всьому світі пов’язують помаранчевою стрічкою свій одяг. Це офіційний колір протидії насильству, що символізує світле та вільне майбутнє. Період акції охоплює наступні важливі дати: 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок; 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом; 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством; 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями; 5 грудня – Міжнародний день волонтера; 6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі; 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-