Найкращим шляхом для забезпечення сталого миру є підтримка України – Столтенберг

Найкращим шляхом для забезпечення сталого миру є підтримка України – Столтенберг

Укрінформ
Найкращим шляхом для забезпечення тривалого миру та безпеки в Європі та загалом у світі є посилення зусиль колективного Заходу для підтримки України у її протидії російській агресії.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на Берлінській безпековій конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Агресивна війна президента путіна зруйнувала мир у Європі та спричинила довготривалі шокові хвилі для глобальної безпеки. Я прибув після зустрічі наших міністрів закордонних справ (країн-членів НАТО - ред.) у Бухаресті, де ми зобов’язалися продовжувати потужну підтримку України. Був чіткий та сильний сигнал від усіх союзників, що ми продовжимо допомагати Україні і зміцнювати нашу оборону у цьому більш небезпечному та конкурентному світі», - сказав Столтенберг.

Він відзначив суттєві здобутки України на полі бою, яких вона досягає завдяки своєму героїчному опору та безпрецедентній підтримці з боку союзників по НАТО. Водночас Столтенберг застеріг від недооцінювання росії.

«російські ракети та дрони продовжують атакувати українські міста, цивільне населення, критичну інфраструктуру, спричиняючи величезні людські страждання, особливо із настанням зими. Я вітаю потужну підтримку України з боку Німеччини, яка надає їй суттєву фінансову, гуманітарну та військову допомогу, включаючи поставки сучасних систем повітряної оборони та тренування українських військовослужбовців. Ми бачимо, яких змін ці зусилля дозволяють досягати кожного дня на полі бою», - зауважив керівник НАТО.

Читайте також: Передумовою членства України в НАТО є її перемога у війні з росією – Столтенберг

За його словами, така підтримка України має для Заходу високу ціну. Багато країн, включаючи Німеччину, переживають скрутні часи, коли зростає вартість повсякденного життя, підвищуються ціни на продовольство та енергію.

«Але ціна, яку ми платимо – лише гроші. Ціна, яку сплачують українці – це кров. Якщо авторитарні режими побачать, що застосування сили приносить потрібні їм результати, ми всі будемо змушені платити набагато вищу ціну, і світ стане небезпечнішим місцем для всіх. Якщо агресор переможе, якщо переслідування й автократія візьмуть гору над свободою і демократією, будь-який тривалий мир буде неможливим. Тож найкращим шляхом для того, щоб забезпечити тривалий мир, є підтримка України», - зауважив Столтенберг.

Він зауважив, що розвідка країн НАТО повідомляла про ознаки підготовки росії до військової агресії проти України задовго до її початку, тож для Альянсу це вторгнення не стало несподіваним. Упродовж годин після початку російської агресії НАТО активувало оборонні плани, посилило військову присутність на східному фланзі, включаючи збільшення чисельності сухопутних військ, нарощування військово-морських та повітряних спроможностей.

Водночас Столтенберг назвав «історичним» рішення Німеччини суттєво збільшити оборонний бюджет, що дасть змогу інвестувати в постачання нових бойових літаків, гелікоптерів, кораблів та підводних човнів. Це є «поворотним пунктом» у реагуванні на зміни, що відбуваються у безпековому середовищі, переконаний очільник Альянсу. Він висловив упевненість, що Німеччина й надалі залишатиметься ключовим гравцем у гарантуванні євроатлантичної безпеки.

Читайте також: НАТО обговорює можливість надання Україні комплексів Patriot - Столтенберг

Як повідомлялося, 29-30 листопада в Бухаресті відбулося засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ, під час якої урядовці країн НАТО висловили намір продовжувати підтримку України у її боротьбі проти російської агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-