У польському Лодзі розпочалася зустріч міністрів закордонних справ країн ОБСЄ

У польському Лодзі розпочалася зустріч міністрів закордонних справ країн ОБСЄ

Фото
Укрінформ
У польському місті Лодзь у четвер розпочалося дводенне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Щорічна зустріч міністрів закордонних справ країн-учасниць ОБСЄ відбувається на запрошення чинного голови ОБСЄ, міністра закордонних справ Польщі Збігнєва Рау. Участь у 29-му засіданні Ради міністрів ОБСЄ, яка проходить у відреставрованих будівлях колишньої електростанції, також бере глава європейської дипломатії, високий представник ЄС Жозеп Боррель. Україну на головній події року в ОБСЄ представляє міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

За даними МЗС Польщі, участь у зустрічі в Лодзі підтвердили кількадесят міністрів, зокрема глави МЗС Великої Британії Джеймс Клеверлі та Німеччини Анналена Бербок. З огляду на візит президента Франції Еммануеля Макрона до США, Вашингтон на зустрічі в Лодзі представлятиме заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд.

Поруч з цим, вперше Рада міністрів ОБСЄ пройде без глави російського МЗС. Це пов’язано з рішенням польської влади не видавати візи російській делегації на чолі з сергієм лавровим. Державу-агресора на засіданні представлятиме постійний представник рф при ОБСЄ, який прибуде з Відня. На рівні постійного представника буде представлена і білорусь.

Очікується, що питання триваючої загарбницької війни рф проти України буде в центрі уваги зустрічі міністрів закордонних справ ОБСЄ.

Після офіційного відкриття засідання Ради міністрів ОБСЄ із заявами виступлять глави МЗС країн-учасниць. Завершиться зустріч у п’ятницю спільною пресконференцію чинного голови ОБСЄ Рау, генеральної секретарки ОБСЄ Хельги Марії Шмід та глави МЗС Північної Македонії Буджара Османі, який у 2023 році перейме на себе функції чинного голови ОБСЄ в рамках головування країни в Організації.

Читайте також: ОБСЄ задокументувала понад сотню порушень гуманітарного права під час війни в Україні

Рада міністрів закордонних справ ОБСЄ – центральний директивний та керівний орган Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Вона є підсумковим заходом ОБСЄ високого рівня, який має на меті здійснити огляд діяльності Організації за рік та визначити стратегічні орієнтири на наступний рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-