1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Укрінформ
1 грудня, 11:00 - брифінг на тему: “1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Ярослава Лопатіна - голова Представництва Фундації АнтиСНІД США в Україні.

Актуальні питання: 

  • Ситуація з ВІЛ в Україні з початку повномасштабного вторгнення;
  •  як переселенцям отримати лікування за кордоном;
  •  причини пізнього виявлення ВІЛ-інфекції у країні: презентація дослідження.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Більше половини випадків ВІЛ виявляють на пізніх стадіях — експертка

До 58% випадків інфікування ВІЛ виявляють вже на пізніх стадіях хвороби.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила голова Представництва Фундації АнтиСНІД США в Україні Ярослава Лопатіна.

“На пізніх стадіях встановлюється 58% випадків ВІЛ-інфекції”, - сказала Лопатіна.

За її словами, нещодавно було проведено опитування серед людей, які мають ВІЛ-інфекцію, стосовно того, коли і як їм становили діагноз і як це вплинуло на лікування.

Лопатіна зауважила, що у багатьох випадках лікарі при зверненні пацієнта зі скаргами на стан здоров’я навіть не пропонували зробити тест на ВІЛ. За її словами, лікарі не пропонували це через стигматизацію цієї хвороби, і тому не вважали пацієнта людиною з групи ризику.

Лопатіна зауважила, що ця проблема стосується не тільки України, аналогічне дослідження в країнах Західної Європи так само виявило високий рівень стигматизації цієї хвороби і людей з діагнозом ВІЛ.

Натомість, як додала Лопатіна, вчасно розпочате лікування дозволяє людині з ВІЛ жити абсолютно звичайним життям, встановлювати соціальні контакти, народжувати здорових дітей. Людина, яка отримує антиретровірусну терапію, не є джерелом інфекції для інших людей.

Експертка зазначила, що оціночна кількість людей з ВІЛ становить до 250 тисяч осіб, з яких близько 120 тисяч отримують лікування , інші — навіть на здогадуються про свій ВІЛ-статус.

Зараз, за словами Лопатіної, в Україні в умовах бойових дій та переміщення великої кількості населення неможливо спрогнозувати, як буде розвиватися епідемія, але варто пам'ятати про те, що саме в період війн кількість хворих на соціально небезпечні хвороби зростає. Це стосується як ВІЛ, так і таких захворювань, як туберкульоз, гепатити тощо.

За словами Лопатіної, для вирішення проблеми потрібна, з одного боку, більша ініціатива від лікарів, зокрема первинної ланки, оскільки тестування на ВІЛ, так само як і на гепатити, входить до пакету первинної медичної допомоги і є безкоштовним. Також в Україні працює багато гуманітарних, благодійних організацій, які також проводять тестування на ВІЛ. З другого боку, необхідно проводити ще більше роз’яснювальної роботи серед населення стосовно того, що тестування на ВІЛ не є чимось особливим, а є турботою про своє здоров’я.

Лікування ВІЛ-інфекції в Україні є безкоштовним, доступним. Ті пацієнти, які виїхали за кордон, також можуть безоплатно лікуватися в медзакладах європейських країн. Втім, як зауважила Лопатіна, треба враховувати особливості медичної системи країни перебування, оскільки оформлення документів може зайняти якийсь час.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Центру громадського здоров'я МОЗ України, за січень-жовтень 2022 року офіційно зареєстровано 10 239 випадків ВІЛ-інфекції, що на 19% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Це означає, що кожна п’ята людина, яка могла бути діагностована, не дізналася про свій ВІЛ-статус через війну. Обсяги тестування на ВІЛ знизилися із 1,4 млн до 1,1 млн, якщо порівнювати перші 9 місяців минулого і поточного року. Зокрема, швидкі тести використовували на 23% рідше. Різко знизився доступ до профілактичних та медичних послуг, пов’язаних з ВІЛ. Особливо це стосується регіонів, де проходять бойові дії або які є тимчасово окупованими.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-