Презентація проєкту Закону України “Про застосування та дотримання норм міжнародного гуманітарного права в Україні”.

Презентація проєкту Закону України “Про застосування та дотримання норм міжнародного гуманітарного права в Україні”.

Укрінформ
1 грудня, 17:00 - презентація проєкту Закону України “Про застосування та дотримання норм міжнародного гуманітарного права в Україні”.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Ірина Верещук - віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України; Олександр Бакумов - народний депутат України, голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройної агресії російської федерації проти України.

Спікери презентують проєкт Закону України «Про застосування та дотримання норм міжнародного гуманітарного права в Україні».

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні напрацювали законопроєкт щодо застосування норм міжнародного гуманітарного права

Народні депутати у співпраці з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та експертами напрацювали законопроєкт «Про застосування та дотримання норм міжнародного гуманітарного права в Україні».

Його презентація відбулася в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Пропонується визначити, що базовими для міжнародного гуманітарного права є Гаазькі, Женевські конвенції, а також окреслити коло інших документів. Зараз у зв'язку з тим, що Акт проголошення незалежності був у 1991 році, а ціла низка документів у міжнародному праві були ухвалені раніше, ми не конкретизуємо конкретні акти, а кажемо, що це саме Гаазькі та Женевські конвенції", - сказав народний депутат, голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройної агресії російської федерації проти України Олександр Бакумов.

За його словами, документом також урегульовується застосування звичаєвого міжнародного гуманітарного права, а комісія при відповідному центральному органі виконавчої влади уповноважується на надання роз'яснень та рекомендацій щодо його застосування.

"Світ дотримується позиції, що у війни є свої звичаї, і їх не можна порушувати, оскільки це є також воєнним злочином. Певні позиції не закріплені як норми міжнародного гуманітарного права, а є звичаєм. Цей звичай сформований протягом багатьох століть після певних збройних конфліктів", - наголосив депутат.

Бакумов пояснив, що законопроєкт допоможе впорядкувати внутрішні процеси, бо жодним національним актом Україна не змусить ворога й агресора виконувати міжнародне гуманітарне право, але вона позиціонує себе як держава, яка має ефективне національне законодавство, яке закріплює, що для неї принципи і правила міжнародного гуманітарного права є догмою.

Крім того, в законопроєкті уточнюється статус Національного інформаційного бюро, яке діє відповідно до міжнародних зобов'язань, буде чітке визначення його завдань і повноважень.

Також у законопроєкті пропонують запровадити посаду уповноваженого з питань міжнародного гуманітарного права.

"Враховуючи те, що в Україні дуже велика кількість сил оборони, безпеки, вони мають бути підготовленими і знати, що таке міжнародне гуманітарне право. Законопроєкт також про це каже - про освіту з питань МГП", - сказав Бакумов.

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук додала, що законопроєкт буде базовим, який визначатиме правові рамки щодо міжнародного гуманітарного права.

"Через деякий час ми будемо формулювати порядок щодо нового гуманітарного права, нового світопорядку... Ми це зробимо дуже добре, бо знаємо, на жаль, з власного досвіду, що це, коли не працює механізм (міжнародного гуманітарного права - ред)", - наголосила Верещук.

Законопроєкт планують зареєструвати у Верховній Раді найближчим часом.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-